Renfilé med hjortronsås, vitvinskokta morötter och pommes duchesse

Renfilé med hjortronsås, vitvinskokta morötter och pommes duchesse
Foto: TV4

Renfilé med hjortronsås, vitvinskokta morötter och pommes duchesse

Av: Joel - Boden

Från: Halv åtta hos mig

25 ingredienser

2 h

Renfilé i ugn serveras med het hjortronsås, pommes duchesse på mandelpotatis och vitvinskokta morötter.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Hjortronsås

  • 4 dl hjortronlikör, Lakka
  • 8 klyftor vitlök
  • 1,5 msk balsamvinäger
  • 1,5 msk tomatpuré
  • 1,5 msk kalvfond
  • 1 tsk tabasco
  • ev 2 msk smör

Pommes duchesse

  • 12 mandelpotatisar
  • 2 dl standardmjölk
  • 2 msk olivolja (av fin kvalité)
  • 2 äggulor
  • 1 tsk flingsalt
  • 1 krm svartpeppar

Renfilé

  • 600 g renfilé
  • 0,5 dl färsk timjan, hackad
  • 0,5 dl färsk rosmarin, hackad
  • 2 msk olivolja
  • 50 g smör, till stekning

Vitvinskokta morötter

  • 4 morötter
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 msk smör
  • 1 dl vitt vin
  • salt
  • peppar

Garnering

  • 1 förp solrosskott

Gör så här

  1. Ta fram köttet så att det blir rumstempererat och sätt ugnen på 200 grader.

Hjortronsås

  1. Börja med att göra såsen. Skala vitlöksklyftorna och rosta i ugnen i 20 minuter.
  2. Koka upp hjortronvin, rostade vitlöksklyftor, balsamvinäger, tomatpuré, tabasco och kalvfond i en liten kastrull. Sänk värmen på plattan och låt såsen puttra på svag värme tills den fått en tjock konsistens. Såsen är klar när du kan dra med en sked i botten på kastrullen och såsen sakta fyller igen spåret.
  3. Sänk ugnsvärmen till 150 grader.

Pommes duchesse

  1. Skala och koka mandelpotatisen mjuk i lättsaltat vatten. Pressa eller mosa potatisen och vispa den slät tillsammans med varm mjölk, olivolja och äggula. Smaka av med salt och peppar.

Renfilé

  1. Finhacka örterna till köttet. Gnid in köttet med örter och olivolja.
  2. Bind eventuellt upp köttet med steksnöre och bryn i stekpanna. Lägg över köttet på en plåt och stick in en stektermometer. Låt köttet gå klart i 150 grader varm ugn till köttet fått en innertemperatur på 58 grader. Det tar ungefär 10 minuter. Låt köttet vila 10 minuter innan det skärs upp.

Vitvinskokta morötter

  1. Skala och skär långa strimlor av morötterna med hjälp av en potatisskalare.
  2. Stek morotsstrimlorna någon minut i smör i en stekpanna. Pressa i vitlöksklyftorna och slå på vinet. Låt vinet koka in tills dess att hälften återstår.

Servering

  1. Spritsa ut såsen i ett fint mönster på tallrikar. Lägg på morötter och ovanpå det skivor av kött. Spritsa ut potatisen i toppar vid sidan av köttet. Bränn av sidorna med en crème brûlée-brännare. Toppa eventuellt köttet med solrosskott och servera med ett gott rödvin