Gulaschgryta

Gulaschgryta
Foto: TV4

Gulaschgryta

Av: Reka Tompa

Från: Halv åtta hos mig

17 ingredienser

2h 30 min

Gulaschgryta tillagad i kittel över öppen eld med hembakt lantbröd

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Grytan passar att servera en kall vinterdag och kan tillagas i kittel över öppen eld.

Dryck: Pálinka och Douglas Green Cabernet Sauvignon Shiraz.

Ingredienser

portioner
  • 600 g nötkött/bog, högrev el fransyska, tärnad i ca 1 x1 cm bitar
  • 2 gula lökar, hackade
  • 2 gröna paprikor, skurna i små bitar
  • 1 röd paprika, skuren i små bitar
  • 1 morot, skivad
  • 1-2 tomater, delad i fyra bitar
  • 3 msk matolja
  • 0,5 krm hel kummin
  • 2 klyftor vitlök, krossade
  • 3-4 msk sött paprikapulver
  • vatten
  • salt
  • 3 msk gulaschkräm, på tub
  • 0,5 kg potatis, tärnad
  • crème fraîche
  • Timjan till garnering
  • vitt bröd

Gör så här

  1. Tärna köttet, grönsakerna och hacka löken.
  2. Hetta upp grytan och häll i matoljan och bryn löken.
  3. Tillsätt sedan paprikorna och fräs till dem lite lätt.
  4. Lägg i det tärnade köttet och bryn till det.
  5. Då köttet har brynts lite så häll på paprikapulver och blanda ihop det väl.
  6. Häll på vatten så de täcker köttet. OBS! Se till att inte paprikapulvret blir bränt för då får den en besk smak.
  7. Låt grytan puttra på medelvärme.
  8. Tillsätt sedan gulaschkrämen, kummin och den krossade vitlöken. Låt grytan puttra tills köttet är näst intill färdigt.
  9. Under tiden köttet kokar, skala och tärna potatisen.
  10. Häll sedan potatisen i grytan, fyll på med vatten så de täcker potatisen och koka tillsammans med köttet tills potatisen är färdiga.
  11. Servera gulaschen med en klick Crème fraiche på toppen, en kvist timjan och vitt bröd till.