Råstekta bönor med ättiksfärskost

2 röster
4-6

Hemgjord färskost på ättika som både är enkel och snabb att göra tillsammans med råstekta bönor. I det här receptet serveras osten och de råstekta bönorna med färska örter och citron. En riktigt fräsch rätt som passar perfekt som tilltugg.

Visa mer
4-6

Du behöver

Ättiksfärskost

  • 1 l mjölk, 3% eller mer, gärna ohomogeniserad
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 tsk salt
  • 2 msk ättika, 12%

Råstekta bönor

  • 400 g haricots verts (färska) eller vaxbönor
  • 1 citronklyfta
  • havssalt
  • nymald svartpeppar
  • 1 näve färska örter, t ex oregano & perislja, finhackade

Gör så här

  1. Ättiksfärskost
    Börja med att göra osten. Koka upp mjölken och grädden med saltet i en stor kastrull eller gryta.
  2. Drag av kastrullen från värmen och rör i ättikan. Låt stå i 5 min och rör sedan försiktigt runt så att osten separerar från vasslen. Sila i en finmaskig sil. Det tar ca 20 min. Låt svalna.
  3. Råstekta bönor
    Skölj bönorna i kallt vatten. Torka på en handduk, grilla eller stek med lite neutral olja på hög värme. Bönorna ska få mycket färg men behålla krispigheten.
  4. Servering
    Lägg upp bönorna och fördela ut osten över bönorna, strö över örter, salta och peppra. Avsluta med att pressa över en citronklyfta.
28 juli 2018

Fler goda recept