400 g rotfrukter (morot, rotselleri, palsternacka)
180 g champinjoner
1 dl grädde
1 tsk vetemjöl
smör, till stekning
salt
vitpeppar
citron, pressad
2 msk vatten
60 g ost, riven
Gör så här
Häll riset i en kastrull och häll på 5 dl vatten, koka upp och sjud på svag värme i ca 40 minuter. Fyll på med mer vätska om så behövs. Fördela sedan riset i en smord, ugnssäker form med höga kanter.
Sätt ugnen på 225°. Skala och ansa rotfrukterna och skär dem i skivor. Lägg dem i kokande vatten och låt sjuda några minuter. Lägg rotfrukterna ovanpå riset.
Skiva champinjonerna och fräs dem i lite smör, några droppar citronsaft och vatten. Låt all vätska koka in. Strö över mjölet, häll på grädde och krydda med salt och peppar. Lägg champinjonerna överst i formen, strö över osten och gratinera i ugn i 25 minuter.