Rårisgratäng

Rårisgratäng
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Rårisgratäng

11 ingredienser

Servera en läcker gratäng av råris och rotfrukter. Den passar både som ensamrätt med en fräsch sallad och som tillbehör till andra rätter.

Ingredienser

portioner
  • 2 dl råris
  • 400 g rotfrukter (morot, rotselleri, palsternacka)
  • 180 g champinjoner
  • 1 dl grädde
  • 1 tsk vetemjöl
  • smör, till stekning
  • salt
  • vitpeppar
  • citron, pressad
  • 2 msk vatten
  • 60 g ost, riven

Gör så här

  1. Häll riset i en kastrull och häll på 5 dl vatten, koka upp och sjud på svag värme i ca 40 minuter. Fyll på med mer vätska om så behövs. Fördela sedan riset i en smord, ugnssäker form med höga kanter.
  2. Sätt ugnen på 225°. Skala och ansa rotfrukterna och skär dem i skivor. Lägg dem i kokande vatten och låt sjuda några minuter. Lägg rotfrukterna ovanpå riset.
  3. Skiva champinjonerna och fräs dem i lite smör, några droppar citronsaft och vatten. Låt all vätska koka in. Strö över mjölet, häll på grädde och krydda med salt och peppar. Lägg champinjonerna överst i formen, strö över osten och gratinera i ugn i 25 minuter.