Råraka med torskhuvud och rökt rom

Råraka med torskhuvud och rökt rom
Foto: Tv4
Niklas Ekstedt 2018
Niklas Ekstedt 2018

Råraka med torskhuvud och rökt rom

11 ingredienser

Rustikt recept på råraka med enbärsrökt torsk, torskrom, grillade torskkinder och smörstekt torsktunga.

Ingredienser

portioner
  • 2 potatisar (stora)
  • 3 tsk smör
  • 1 torskrom, rengjord
  • 2 msk strösocker
  • 2 msk salt
  • 4 torskkinder
  • 4 torsktunga
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 tsk smör
  • 1 rödlök, hackad
  • 1 knippe dill, hackad

Gör så här

  1. Börja med att härda romen. Blanda salt och socker och blanda det försiktigt med romen. Låt ligga i rumstemperatur för att sockersaltblandningen ska lösas upp. När det är upplöst, håll det kallt i 3 dagar och vänd en gång varje dag.
  2. Placera romen i värmebeständig skål eller panna med lock.
  3. Sätt eld på en gren av enbär och placera med romen. Skydda med lock för att släcka elden. Låt sitta i 15 minuter. Upprepa 3-5 gånger.
  4. Riv potatis och krydda med salt. Tryck ut vätska för hand.
  5. Värm upp en panna över medelvärme. Tillsätt smör och riven potatis och forma det som en tjock pannkaka.
  6. Stek ca 6-8 minuter tills den blivit guldbrun, vänd och tilllaga ytterligare 3-5 minuter.
  7. Placera torskens kinder på grillspett. Strö över salt och grilla på båda sidor ca 3-4 minuter.
  8. Strö torskens tunga med salt och vänd i mjöl. Stek i smör över medelvärme på båda sidor, ca 4-5 minuter.
  9. Servera råraka toppad med enbärsrökt torsk, grillade torskkinder och smörstekt tunga. Avsluta med att strö lite hackad rödlök och dill på toppen.