Ramslöksstuvad sparris och färskpotatis med lätt korianderfrögravad lax

Gräddstuvad sparris och potatis med ramslök. Servera med gravad lax. Läs mer om sparris i Norberts sparrisskola

Maya Samuelssons dryckestips:

 Eckhard Walter Nr 5488
 Pinot Blanc, 2015
 Tyskland, Pfalz

Juliusspital Würzburger Nr 6708
Silvaner trocken, 2014
Tyskland, Franken

31 mars 2017

Du behöver

Lättgravad lax

  • 1 kg lax (bör frysas innan gravning)
  • 25 g salt
  • 60 g socker
  • 0,5 tsk krossad vitpeppar
  • 0,5 tsk krossade korianderfrön

Stuvad potatis och sparris

  • 200 g sparris
  • 200 g potatis
  • 4 msk smör
  • 4 msk vetemjöl
  • 2 dl sparrisfond
  • 2 dl vispgrädde
  • salt och vitpeppar
  • 1 nypa socker
  • 1 knippa ramslök

Gör så här

  1. Gravad lax
    Låt laxen med kryddblandningen stå i rumstemperatur tills den har vätskat sig, ställ i kyl ett dygn under tryck, laxen vändes några gånger.
  2. Stuvad sparris och potatis
    Koka lika mycket sparris och potatis, låt ånga av.
  3. Skär potatisen och sparrisen i lika stora bitar. Smält smöret i en kastrull, tillsätt mjölet under omrörning. Tillsätt sparrisfonden och grädden under vispning, låt koka upp. mixa med ramslöken, tills det blir en slät sås. Lägg i sparris och potatis.
Kommentera receptet

Fler goda recept