Räksoppa med handskalade räkor, dillkrutonger och aioli

Räksoppa med handskalade räkor, dillkrutonger och aioli
Foto: Tv4
Othilia Axelsson
Othilia Axelsson

Räksoppa med handskalade räkor, dillkrutonger och aioli

Av: Othilia Axelsson

Från: Sveriges mästerkock

31 ingredienser

45 m

En gräddig och len räksoppa på hummerfond serveras med handskalade räkor, dillkrutonger och hemgjord aioli!

Ingredienser

portioner

Soppa

  • 400 g räkor med skal
  • olja, till stekning
  • 0,5 gul lök, finhackad
  • 1 schalottenlök, finhackad
  • 0,25 king solo vitlök, finhackad
  • 0,5 stjälkselleri, finhackad
  • 1 tsk tomatpuré
  • 1,5 dl vitt vin, gärna fruktigt
  • 1 dl vatten
  • 2 msk hummerfond, ospädd
  • 1,5 dl grädde
  • salt
  • peppar
  • 0,5 msk cognac

Krutonger

  • 1 skiva surdegsbröd
  • smör
  • olivolja
  • salt
  • dill

Aioli

  • 2 äggulor
  • 2-3 dl rapsolja
  • en skvätt citron
  • 0,25 king solo vitlök, pressad
  • salt
  • vitpeppar
  • ev 0,5 tsk dijonsenap

Fänkålcruditée

  • 50 g fänkål
  • gräslök, fint skuren
  • olivolja
  • salt
  • vitpeppar

Gör så här

Soppa

  1. Lägg undan 100 g räkor fram tills servering.
  2. Fräs resterande räkor i olja. Tillsätt lök, schalottenlök, vitlök, stjälkselleri samt tomatpuré. Låt det brynas tillsammans men inte så löken får färg.
  3. Häll i vinet, vattnet och hummerfonden. Låt puttra i 10-12 minuter. Sila av och reducera ner till hälften. Tillsätt grädde och smaka upp med salt, peppar samt cognac.
  4. Skala räkorna du lagt undan och lägg i botten på två soppskålar. Häll över soppan precis innan servering.

Krutonger

  1. Sätt ugnen på 200 grader grillinställning. Skär surdegsbrödet till krutonger eller stavar. Bre på smör, ringla över lite olja, strö över salt och dill. Rosta i ugnen i 4-5 minuter.

Aioli

  1. Vispa upp äggulorna och tillsätt försiktigt lite rapsolja i taget, det skall helst ske droppvis under konstant vispning. När aiolin börjar tjockna och få fin, vit färg så smaka upp med citron, pressad vitlök, salt och vitpeppar. Om du vill ha en extra smakhöjare tillsätt gärna lite dijonsenap, ungefär en 0,5 tsk.

Fänkålcruditée

  1. Strimla fänkålen tunt, gärna på mandolin och blanda samman med gräslök, olivolja, salt och vitpeppar. Servera Fänkålssalladen, krutongerna och aiolin vid sidan av soppan.