Räksoppa med bananer

Räksoppa med bananer
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Räksoppa med bananer

13 ingredienser

Räkor med matbananer blir en annorlunda soppa. Bjud den gärna med gott bröd till. Receptet kommer från Kap Verde-öarna utanför Guinea Bissau i Västafrika.

Ingredienser

portioner
  • 0,5 kg räkor med skal
  • 1 msk olivolja
  • 2 dl vatten
  • 1 kokbanan
  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 mjöliga potatisar
  • 2 msk olivolja
  • 1 l fiskbuljong + räkbuljongen
  • 0,5 förp krossade tomater
  • 1-2 tsk röd spansk peppar, finhackad
  • salt
  • vitpeppar

Gör så här

  1. Skala räkorna och fräs skalen i olja i en kastrull. Häll på vatten och koka skalen i 10 minuter. Sila bort skalen och spar buljongen. Skala och hacka löken och vitlöken, skala potatisen och bananen och skär dem i 1 cm tjocka skivor. Dela chilifrukten på längden och skrapa ut kärnorna. Hacka chilin.
  2. Hetta upp olivoljan till medelvärme i en gryta. Lägg i och fräs löken och vitlöken i 2–3 minuter. Häll på räkbuljongen och fiskbuljongen och koka upp soppan.
  3. Lägg i potatis, banan, tomat och chili, lägg på lock och koka soppan i 10–15 minuter. Lägg i räkorna, smaka av soppan med salt och peppar och servera genast.