Räkor med matbananer blir en annorlunda soppa. Bjud den gärna med gott bröd till. Receptet kommer från Kap Verde-öarna utanför Guinea Bissau i Västafrika.
Skala räkorna och fräs skalen i olja i en kastrull. Häll på vatten och koka skalen i 10 minuter. Sila bort skalen och spar buljongen. Skala och hacka löken och vitlöken, skala potatisen och bananen och skär dem i 1 cm tjocka skivor. Dela chilifrukten på längden och skrapa ut kärnorna. Hacka chilin.
Hetta upp olivoljan till medelvärme i en gryta. Lägg i och fräs löken och vitlöken i 2–3 minuter. Häll på räkbuljongen och fiskbuljongen och koka upp soppan.
Lägg i potatis, banan, tomat och chili, lägg på lock och koka soppan i 10–15 minuter. Lägg i räkorna, smaka av soppan med salt och peppar och servera genast.