Rådjursentrecôte och potatisstubbar med whiskysås och smörstekta grönsaker

Rådjursentrecôte och potatisstubbar med whiskysås och smörstekta grönsaker
Foto: TV4

Rådjursentrecôte och potatisstubbar med whiskysås och smörstekta grönsaker

Av: Lotta - Kalix

Från: Halv åtta hos mig

22 ingredienser

1 h 30 m

Helstekt rådjursentrecôte med parmesanfyllda potatisstubbar och en smakrik whiskysås blir den perfekta kombinationen på middagsbordet. Serveras med smörstekta morötter och sockerärtor.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Rådjursentrecôte

  • 600-800 g rådjursentrecôte
  • 2 msk smör
  • 2 tsk salt
  • 2 krm vitpeppar

Potatisstubbar

  • 8 potatisar
  • 1 dl parmesanost, riven
  • 1 krm svartpeppar
  • 3 smördegsplattor
  • 1 äggula

Whiskysås

  • 2 schalottenlökar
  • 2 tsk smör + 1 tsk innan servering
  • 1 tsk senap
  • 2 msk kalvfond
  • 1,5 msk soja
  • 2 msk whisky
  • 1 tsk farinsocker
  • 3 dl grädde
  • 0,5 msk grönpeppar, krossad
  • 1 tsk majsstärkelse

Servering

  • 200 g minimorötter
  • 1 förp sockerärtor
  • smör, till stekning

Gör så här

Entrecôte

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Bryn hela köttbiten i en stekpanna tillsammans med smör. Krydda med salt och peppar. Ta upp köttet ur pannan och lägg ner det i en ugnsform för att stekas klart i ugnen. Tillaga köttet tills innertemperaturen når 57 grader, för mediumstekt, ca 20-25 minuter. Låt köttet vila 5 min innan du skär upp det.

Potatisstubbar

  1. Skala och koka potatisen. Pressa den kokta potatisen i en potatispress. Blanda i den rivna osten och svartpeppar.
  2. Kavla ut smördegsplattorna lite och sätt potatis- och ostblandningen i en sträng på varje smördegsplatta. Vik ihop från långsidan och pensla med äggula i skarven. Skär i ca 3 cm tjocka skivor och placera på en plåt. Strö över lite riven ost gratinera i ugnen tillsammans med köttet tills de fått fin färg.

Whiskeysås

  1. Skala och hacka löken och fräs i smör. Tillsätt senap, fond, soja, whisky, farinsocker, grädde och krossad grönpeppar. Låt koka ihop i 5 min.
  2. Rör ut maizenastärkelsen i lite kallt vatten och red såsen. Koka ytterligare 5 min. Smaka av med mer peppar och whisky om så önskar. Rör ner en till tsk smör just innan såsen skall serveras.

Servering

  1. Hetta upp en stekpanna med lite smör och stek morötterna och sockerärtorna i någon minut. Servera tillsammans med rådjuret, potatisstubbarna och whiskysåsen.