Rabarberpaj med vispgrädde

Rabarberpaj med vispgrädde
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Rabarberpaj med vispgrädde

10 ingredienser

En av de godaste sommarpajerna. Rabarbern måste vara späd och rosafärgad. Kanelen ger den där lilla extra piffen. Servera pajen ljummen med vispad grädde och garnera gärna med färska bär.

Ingredienser

portioner
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 msk strösocker
  • 150 g smör, kallt, i tärningar
  • 2-3 msk vatten, kallt
  • 1 ägg, uppvispat
  • 8-10 stjälkar rabarber
  • 1-2 dl strösocker
  • 2 msk potatismjöl
  • 1 msk malen kanel

Till servering:

  • 2 dl vispgrädde

Gör så här

  1. Deg: Blanda mjöl och socker. Tillsätt smöret genom att nypa med fingrarna till en grynig massa. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop degen. Låt den ligga och vila i kylskåpet i minst 1 timme.
  2. Sätt ugnen på 200°. Kavla ut degen och klä en pajform med löstagbar botten, ca 25 cm i diameter, lägg undan deg till ett galler. Nagga pajbottnen med en gaffel.
  3. Skölj rabarbern, skär den i 2 cm stora bitar och lägg bitarna i formen. Blanda sockret, potatismjölet och kanelen och strö över. Gör ett galler över pajen med den kvarvarande degen, pensla gallret med det uppvispade ägget. Grädda på nedersta falsen i 25–30 minuter eller tills degen är gyllenbrun och rabarbern mjuknat. Vispa grädden och servera till.