Rabarberkompott med vispad gräddyoghurt och karamelliserad mandel

Lisa Lemke 2016

Rabarberkompott med vispad gräddyoghurt och karamelliserad mandel

11 ingredienser

Försvinnande god dessert med mustig rabarberkompott, fräsch gräddyoghurt och karamelliserad mandel.

Maya Samuelssons dryckestips

Baumard Carte d'Or Coteaux du Layon, Nr 91182

Ingredienser

portioner4 - 6

Karamelliserad mandel

  • 75 g sötmandel
  • 1,5 dl strösocker
  • 1-2 msk vatten (eller annan vätska (t ex citrussaft eller sprit)
  • 2 krm salt

rabarberkompott

  • 500 g rabarber, skala om grova
  • 2 dl muscovadosocker
  • 3 stjärnanis

Gräddyoghurt

  • 2 dl vispgrädde
  • 2 dl matyoghurt
  • 1 vaniljstång

Dekoration

  • oxalis, harsyra eller strimlad ängssyra

Gör så här

  1. Rosta mandeln i en torr stekpanna tills det börjar knäppa i dem och de börjar få färg. Tillsätt strösocker och låt smälta, häll i vätska och salt. Rör om och låt koka samman tills sockret lägger sig som en bärnstensfärgad sirap runt mandlarna. Häll upp på bakplåtspapper och låt kallna. Hacka till ett smul.
  2. Skala rabarbern om den är grov och skär den en gång på längden. Skär i 2 cm långa längder och lägg i en kastrull. Häll på muscovadosocker och stjärnanis och låt sjuda under lock ett par minuter tills sockret smält. Dra kastrullen åt sidan och låt rabarbern kallna i lagen.
  3. Vispa upp grädde och yoghurt tillsammans med urgröpt vaniljstång. Lägg mandelhacket i botten av en skål eller tallrik, toppa med kompott och avsluta med gräddyoghurt. Servera eventuellt med harsyra, oxalis eller strimlad ängssyra.