Pumpapasta med salviakryddade nötbollar

Pumpapasta med salviakryddade nötbollar
Foto: Mattias Kristansson
Mattias Kristiansson porträtt
Mattias Kristiansson porträtt

Pumpapasta med salviakryddade nötbollar

19 ingredienser

45 m

Den här pastan är löjligt krämig och glödande orange i färgen. Pumpa, salvia och valnötter är tre underbara smakvänner som gör den här rätten oemotståndlig. Du kan även blanda ner pumpasåsen i en risotto och servera bollarna till det.  /Mattias

Tips! Använd glutenfri pasta för en glutenfri måltid.

Ingredienser

portioner

Pumpasås

  • 700 g butternutpumpa
  • 1 msk olivolja
  • 2 dl kokosmjölk
  • 2 klyftor vitlök, pressade
  • salt
  • svartpeppar

Nötbollar med salvia

  • 400 g kikärtor [1 burk]
  • 2,5 dl valnötter
  • 70 g babyspenat
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk vatten
  • 2 msk majsstärkelse
  • 1 klyfta vitlök, riven
  • 2 msk färsk salvia, finhackad (eller 2 tsk torkad)
  • salt
  • svartpeppar

Till servering

  • 3 msk valnötter, hackade
  • 2 msk färsk salvia, finhackad
  • 4 port pasta

Gör så här

  1. Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen.

Pumpasås

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skär pumpan i klyftor. Skala den och skrapa ur kärnhuset. Skär klyftorna i mindre bitar och blanda med lite olja på en plåt. Rosta i ugnen i 15-20 minuter, eller tills pumpan är mjuk.
  3. Mixa pumpan tillsammans med kokosmjölk, vitlök, salt och peppar till en slät sås.

Nötbollar med salvia

  1. Skölj kikärterna och häll ner i en matberedare tillsammans med övriga ingredienser. Mixa till en hyfsat slät massa.
  2. Forma smeten till bollar och stek gyllenbruna i lite olja.
  3. Blanda pastan med pumpasåsen. Servera tillsammans med nötbollar, hackade valnötter och färsk salvia.