Pumpapaj - pumkin pie

Pumpapaj
Foto: Camilla Hamid
Camilla H porträtt KH2024
Camilla H porträtt KH2024

Pumpapaj - pumkin pie

13 ingredienser

1 h

Fantastiskt god och lättbakad paj med pumpa. Sprött pajskal fylls med en len och krämig pumpakräm kryddad med kanel, ingefära och nejlika. En riktig amerikansk klassiker till halloween. 

Här hittar du recept på pumpapuré.

Ingredienser

portioner10 - 12

Pajskal

  • 3,5 dl vetemjöl
  • 1 dl strösocker
  • 100 g smör, kallt
  • 0,5 tsk salt
  • 4 äggulor

Fyllning

  • 4,5 dl pumpapuré
  • 1,75 dl strösocker
  • 400 g kondenserad mjölk sötad
  • 2 ägg
  • 1 tsk malen kanel
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 tsk malen ingefära
  • 1 krm malen nejlika

Gör så här

  1. Kör mjöl, socker, smör och salt till en smulig massa i matberedaren.
  2. Tillsätt en äggula i taget samtidigt som du låter matberedaren fortsätta arbeta.
  3. Tryck ut degen i din pajform med avtagbara kanter, ca 23 cm i diameter. Låt den stå i kylskåpet i minst 30 minuter.
  4. Sätt ugnen på 200 grader, över- och undervärme.
  5. Förgrädda pajskalet i ca 10 minuter eller tills att den inte längre är glansig.
  6. Blanda ihop alla ingredienser till fyllningen i en bunke och häll sedan upp den i pajskalet.
  7. Grädda pajen i mitten av ugnen i ca 15 minuter, sänk sedan värmen till 175 grader (över- och undervärme) och låt den fortsätta gräddas i ytterligare 30 minuter eller till dess att fyllningen inte längre är lös.