Pumpapaj med pecannötsströssel med hemgjord vaniljglass

Pumpapaj med pecannötsströssel med hemgjord vaniljglass
Foto: Tv4

Pumpapaj med pecannötsströssel med hemgjord vaniljglass

Av: Linnéa - Kristianstad

Från: Halv åtta hos mig

21 ingredienser

1 h 30 m

Recept på en härlig pumpapaj som toppas med ett strössel av pecannötter och serveras med en hemgjord vaniljglass.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner8 - 10

Hemmagjord vaniljglass:

  • 1,5 dl vispgrädde
  • 2 dl mjölk
  • 1 msk flytande glykos
  • 1 dl strösocker
  • 5 äggulor
  • 1-2 tsk vaniljextrakt
  • färsk citronmeliss

Pumpapaj med pecannötsströssel:

  • 230 g Pop! Bakery pajdeg [1 förp]
  • 425 g Libbys Pumpkin Puree [1 burk]
  • 4 ägg (1 helt ägg, 3 äggulor)
  • 397 g Törsleffs condensed milk sweetened [1 burk]
  • 1 tsk malen kanel
  • 0,5 tsk malen ingefära
  • 0,5 tsk malen muskot
  • 0,5 tsk salt
  • 1 tsk vaniljextrakt
  • 2 dl pekannötter
  • 0,75 dl mörkt muscovadorörsocker
  • 2 msk vetemjöl
  • 0,5 tsk malen kanel
  • 30 g osaltat smör

Gör så här

Hemmagjord vaniljglass

  1. Häll i grädde, mjölk och glykos i en kastrull och koka upp.
  2. Vispa äggulor och socker separat i en skål. Tillsätt vaniljextrakt till skålen.
  3. Vispa därefter i äggblandningen i den varma gräddblandningen.
  4. Kör blandningen i en glassmaskin eller ställ in den i frysen i minst fem timmar. Om du ställer blandningen i frysen måste du röra om varje halvtimme.

Pumpapaj med pecannötsströssel

  1. Ta ut pajdegen ur kylskåpet och låt stå i rumstemperatur i 10 min.
  2. Rulla därefter ut degen och placera den i pajformen (ta bort bakplåtspappret som degen är inrullad i). Värm ugnen till 180 °.
  3. Nagga degen med en gaffel. Sätt in pajformen i ugnen i 5 min.
  4. Under tiden blandar du pumpapuré med ett helt ägg och 3 äggulor i en skål.
  5. Tillsätt den sötade kondenserade mjölken och rör om. Tillsätt kryddorna (kanel, ingefära, salt och muskotnöt) och vaniljextraktet.
  6. Ta ut pajformen ur ugnen och häll i blandningen. Höj temperaturen till 210° och sätt in pajen i 15 min. och sänk därefter temperaturen till 175° och låt den tillagas i ytterligare 25–30 minuter.
  7. Under tiden krossar du pecannötterna i en skål, blanda i muscuvadorörsocker, vetemjöl och kanel.
  8. Skär sedan det kalla osaltade smöret i små bitar och släpp ner i skålen. Knåda sedan med händerna så att du får en fast massa.
  9. När pajen har stått i 25–30 minuter tar du ut den och tar bort övre skiktet som ofta är lite bränt och täcker pajen med pecannötsströsslet.
  10. Ställ sedan in pajen i ugnen igen i 10–15 minuter. Ta ut den och låt den kallna, serveras med den hemmagjorda vaniljglassen som är garnerad med lite citronmeliss.