Pulled pork burger med hemgjord BBQ-sås

Pulled pork burger med hemgjord BBQ-sås
Foto: TV4

Pulled pork burger med hemgjord BBQ-sås

Av: Tony - Rättvik

Från: Halv åtta hos mig

37 ingredienser

5-6 h

En riktigt lyxig pulled pork burgare med egen BBQ-sås, hembakat bröd, krispiga stripes av morot och en krämig coleslaw!

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Barbecue-sås

  • 5 dl oxfond
  • 1 dl dijonsenap
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 1 dl worcestersås
  • 3 dl passerade tomater
  • 2 tsk liquid smoke
  • 1 tsk chilipulver
  • 1 krm chiliflakes
  • 1 dl farinsocker
  • 1 dl strösocker
  • 2 msk honung, flytande
  • 2 msk whisky

Köttet

  • 800 g fläskkarré, benfri
  • 2 gula lökar
  • 0,5 vitlök
  • 2 tsk salt
  • 3 tsk paprikapulver
  • 2 tsk malen svartpeppar
  • 2 msk whisky, rökig
  • 400 ml barbequesås

bröd

  • 5 dl vatten
  • 1 dl mjölk
  • 40 g jäst
  • 1 tsk salt
  • 2 msk strösocker
  • 1 msk honung, flytande
  • 1,5 durumvetemjöl
  • 1 dl dinkelmjöl
  • 9 dl vetemjöl

Morots-strips

  • 5-7 morötter
  • 1 msk olivolja
  • salt

Coleslaw-sallad

  • 3 dl vitkål, strimlad
  • 3 dl morot, riven
  • 4 dl majonnäs
  • 1 krm salt
  • 1 krm peppar

Gör så här

BBQ-sås

  1. Blanda alla ingredienser till såsen i en kastrull, rör om under uppkokning.
  2. Låt sjuda i 1–1 ½ timmar tills den har tjocknat och rör om ofta.

Köttet

  1. Lägg köttbiten i en slowcocker. Tillsätt kryddorna och vänd runt köttbiten i det.
  2. Skala och skär upp gul lök i klyftor och lägg runt köttet.
  3. Skala vitlöksklyftorna och dela vardera en gång och sprid ut runt köttet.
  4. Häll whiskeyn och 400 ml av din egengjorda barbecue-sås över köttet.
  5. Ställ slowcockern på ”high” och tillaga i 5 timmar (om köttbiten är tjock – dela på den).
  6. Ta ur köttet och lägg i en form med höga kanter. Sära på köttet med två gafflar.

Brödet

  1. Smula ner jästen i en bunke.
  2. Värm vatten och mjölk fingervarmt.
  3. Blanda jästen med vattnet och mjölken. Tillsätt övriga ingredienser. Degen skall vara ganska lös.
  4. Strö ett par matskedar mjöl över. Låt jäsa under bakduk i 1–1 ½ timmar.
  5. Värm upp ugnen till 240°.
  6. Strö ut 1 dl mjöl på bakbordet. Ta ur degen ur bunken försiktigt. Knåda inte!
  7. Strö ut ytterligare lite vetemjöl över degen. Platta ut degen försiktigt, dela den i ca 5–6 bitar (forma försiktigt till rektanglar).
  8. Lägg degbitarna på en plåt med bakplåtspapper under duk. Låt vila i ca. 10 minuter i rumstemperatur.
  9. Grädda i mitten av ugnen i ca. 15 min. Låt svalna på galler utan duk.

Morots-strips

  1. Sätt ugnen på 240°.
  2. Skär morötterna i centimetertjocka strimlor. Lägg på en plåt med bakplåtspapper.
  3. Häll på olivoljan. Salta efter smak.
  4. Rör om/vänd om så att morots-stripsen får olja och salt på alla sidor.
  5. Sätt plåten i mitten av ugnen i ca. 20 minuter tills de fått en gyllenbrun färg.

Coleslaw

  1. Strimla vitkålen och riv morötterna, lägg i en bunke.
  2. Tillsätt majonnäsen samt salt och peppar. Rör om tills allt är blandat ordentligt. Serveras kall.