Att göra potkäs är inte bara ett suveränt sätt att ta tillvara på ledsna ostkanter eller överblivna ostbitar från ostbrickan, det är också riktigt gott att servera på en bit knäckebröd.
200 g blandad ost, gärna kantbitar från t ex prästost, västerbottensost, taleggio, brie, camembert
100 g grönmögelost (t ex gräddädel, roquefort eller gorgonzola)
0,5 spansk peppar
1 dl vispgrädde
1 dl valnötter, lätt ostade
2,5 msk cognac
Gör så här
Lägg alla ostslattar i en matberedare.
Hacka chilin (spara lite garnering). Tillsätt chili, grädde och hälften av konjaken till osten. Tillsätt valnötterna (spara några till garnering). Mixa allt till en slät kräm.
Fyll ett krus med ostkrämen, se till att trycka till så att det inte bildas några "luftfickor".
Garnera med chili och nötter, toppa med resterande konjak. Täck över, t ex med plastfolie. Låt mogna några dagar i kylen.