Potatistårta med äppelmos och grädde

Svensk potatis Potatistårta med äppelmos och grädde
Foto: Svensk potatis

Potatistårta med äppelmos och grädde

6 ingredienser

45 m

Potatis i bröd, kakor och bakverk har genom tiderna alltid varit vanligt. Ja, det är till och med gott i tårta! Gör tårtbottnarna på potatis och mjöl och bred ut äppelmos som fyllning. Toppa med grädde!

Ingredienser

portioner8 - 10
  • 350 g potatis
  • 4 dl vetemjöl
  • 2 msk strösocker
  • 200 g matfett
  • ca 2 dl äppelmos
  • 1 dl vispgrädde

Gör så här

  1. Skala och koka potatisen. Låt svalna.
  2. Sätt ugnen på 200 grader.
  3. Pressa eller riv den kokta potatisen och lägg i en skål. Tillsätt mjöl och socker, blanda.
  4. Finfördela matfettet i potatismoset med en gaffel, med fingertopparna eller i matberedare till en smidig deg.
  5. Ta upp degen på arbetsbänken, dela degen i tre delar. Kavla ut varje del mellan bakplåtspapper till runda kakor, ca 20 cm i diameter. Lägg kakorna på plåtar med bakplåtspapper.
  6. Grädda i mitten av ugnen ca 25 minuter, kakan ska få vacker gulbrun färg.
  7. Låt bottnarna kallna.
  8. Bred äpplemos mellan de kalla tårtbottnarna.
  9. Vispa grädde. Bred den vispade grädden på tårtan.