Potatissoppa med oststänger

Potatissoppa med oststänger
Foto: Svensk potatis

Potatissoppa med oststänger

21 ingredienser

45 m

Lättlagad och billig vardagsmiddag! Potatissoppan blir extra krämig och len med grädde och äggulor som rörs ner innan servering. Serveras med nybakade oststänger.

Tips! Använd gärna potatissorter med olika färg på knölköttet, t ex vit mjölig King Edward till purén och gul fast Gala i bitar.

Ingredienser

portioner

Potatissoppa

  • 500 g mjölig potatis
  • 300 g fast potatis
  • 1 l vatten
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 1 krm riven muskotnöt
  • salt
  • svartpeppar
  • 1 dl grädde
  • 2 äggulor

Oststänger

  • 4 potatisar, kokta och kalla
  • 20 g smör
  • 1 msk grädde
  • 2 äggulor
  • 1 äggvita
  • 2 msk parmesanost, riven
  • salt
  • peppar

Till pensling

  • 1 ägg, uppvispat
  • matfett, smält
  • 0,5 dl parmesanost, riven
  • cayennepeppar

Gör så här

Potatissoppa

  1. Skala och dela den mjöliga potatisen i bitar. Koka potatisen tillsammans med buljongtärningen i 6 dl vatten.
  2. Skala den fasta potatisen och dela den i mindre ätstora bitar. Koka potatisen samtidigt som den mjöliga potatisen men i separat gryta med 4 dl vatten.
  3. Låt de båda grytorna med potatis koka cirka 15 minuter eller något längre tills potatisen är mjuk.
  4. Mixa eller vispa den mjöliga potatisen tillsammans med kokvattnet till en lös puré.
  5. Häll ner den mixade soppan i grytan med de fasta potatisbitarna och dess kokvatten. Krydda med riven alt malen muskotnöt. Smaka av med salt och svartpeppar.
  6. Blanda grädde och äggulor i en skål. Strax innan servering rörs äggblandningen försiktigt ner i soppan.

Oststänger

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Riv eller pressa den kokta kalla potatisen och blanda med smör, grädde och parmesanosten. Rör i äggulorna, vispa äggvitan till hårt skum och vänd ner i degen.
  3. Rulla med mjölade händer ut smala stänger, 7-8 cm, av degen och lägg på plåtar med bakplåtspapper.
  4. Pensla stängerna med vispat ägg och smält matfett som blandats. Strö på riven parmesanost och gärna lite cayennepeppar.
  5. Grädda i ugn ca 20 minuter tills de fått en fin färg.