Potatisragu med rödbetspuré

Potatisragu med rödbetspuré
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Potatisragu med rödbetspuré

14 ingredienser

Det är alldeles för ofta vi betraktar potatis som ett tillbehör till olika rätter i stället för att låta den vara huvudsaken. Välj en riktigt god potatissort till den här rätten.

Ingredienser

portioner
  • 800 g potatis
  • 1 citron
  • 4 klyftor vitlök
  • 2-3 schalottenlökar
  • 30 g smör
  • 1 kruka färsk persilja
  • salt
  • vitpeppar
  • 300 g rödbeta
  • 1 gul lök
  • 2 tomater
  • 2 cl rödvinsvinäger
  • 1 msk olivolja
  • 2 msk crème fraîche

Gör så här

  1. Skala potatisen, skiva schalottenlöken på längden, plocka bladen av persiljan, strimla citronskalet och skala vitlöken. Skala rödbetorna och skär i mindre bitar liksom löken och tomaterna.
  2. Rödbetspuré: Låt löken mjukna i lite olja. Tillsätt tomater, rödbetor, vinäger och lite vatten. Koka under lock ca 15 minuter och mosa sedan rödbetorna för hand eller i matberedare. Purén blir grov, eftersom vinägern hindrar rödbetorna från att mjukna.
  3. Potatisragu: Raspa av skalet från 1/4 av citronen. Koka potatisen under lock i så lite vatten att det nätt och jämnt täcker, tillsammans med citronskal, schalottenlök, vitlök, smör, salt och nymalen peppar. En simmig sky bildas. Lägg i persiljebladen och koka utan lock de sista 5 minuterna. Då avdunstar vätskan lagom till att potatisen är färdig. Krydda potatisragun med salt och peppar, rör i crème fraiche, hetta upp och servera het.