Potatisplättar med svamp, lingon och crème fraiche

koket.se
Potatisplättar med svamp, lingon och crème fraiche
Foto: TV4
Tom Sjöstedt SMK
Tom Sjöstedt SMK

Potatisplättar med svamp, lingon och crème fraiche

16 ingredienser

30 min

Frasigt stekta potatisplättar med smörstekt svamp och rårörda lingon. En perfekt middag när du vill att det ska gå snabbt men ändå vara gott! 

Tips! Det går också bra att steka stora pannkakor av smeten.

Se Tom Sjöstedt laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Potatisplättar

  • 400 g potatis, kokt
  • 2 ägg
  • 3 dl mjölk
  • 1 dl vetemjöl
  • salt
  • smör, till stekning

Stekt svamp

  • 600 g blandad svamp (champinjon, shiitake, ostronskivling)
  • olja, till stekning
  • smör, till stekning
  • 50 g babyspenat
  • 2 dl färsk bladpersilja, hackad

lingon rårörda

  • 2 dl frysta lingon (tinade)
  • 0,5 dl strösocker

Till garnering

  • crème fraîche
  • 1 kruka körvel
  • 0,5 ask krasse

Gör så här

  1. Riv potatisen. Blanda ihop ägg, mjölk och vetemjöl. Blanda i potatisen och smaka av med salt. Stek gyllenbruna plättar av smeten i smör i plättlagg.
  2. Dela svampen i mindre bitar om det behövs. Stek den på hög värme i olja tills de fått färg. Tillsätt spenat och persilja i slutet. Smaka av med salt och peppar.
  3. Blanda ihop lingon och socker tills sockret löst sig.
  4. Servera plättarna med svampblandningen och toppa med crème fraiche och rårörda lingon.