Potatispirog med kålfyllning

Svensk potatis Potatispirog med kålfyllning
Foto: Svensk potatis

Potatispirog med kålfyllning

6 ingredienser

45 m

Har du inte testat att använda potatis i paj- eller pirogdeg är det dags att göra det nu. Degen blir smidig och lätt att arbeta med, dessutom behövs det inte så mycket matfett som det annars brukar vara i denna typ av deg.

Tips! Istället för kål kan man använda vilka andra grönsaker man vill eller svamp.

Ingredienser

portioner
  • 50 g matfett
  • 2 dl vetemjöl
  • 75 g potatis, kokt och riven
  • 500 g vitkål
  • 30 g matfett
  • 1 ägg, hårdkokt

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Blanda matfett, mjöl och potatis till en pajdeg som får kallna.
  3. Kålen sköljs, förvälls och skärs i små bitar och bryns i panna.
  4. Hacka ägget.
  5. Degen kavlas ut till en rundel på ett bakplåtspapper.
  6. Lite nedanför mitten på degen, lägg ut kålen varvat med det hackade ägget. Lyft över resterande del av degen som ett lock och tryck fast i sidorna.
  7. Grädda i ugnen ca 25 minuter eller tills den fått en vacker gyllene färg.
  8. Serveras med smält matfett.