Skär auberginen i små tärningar. Salta auberginetärningarnan och lägg dem i en sil och låt dem rinna av i ca 30 minuter. Pressa lite lätt med en gaffel så att den beska vätskan rinner ur.
Hacka paprikan i tärningar och schalottenlök och vitlök fint.
Värm upp rikligt med olivolja i en stor stekpanna som rymmer hela maträtten. Lägg i lök, vitlök och auberginetärningarna och låt dem fräsa långsamt på låg värme tills löken mjuknat något.Tillsätt peperoncinon och paprikatärningar. Salta och peppra och låt alltsammans fräsa i ca 10 minuter. Ta upp peperoncinon som kastas.
Ricottakräm
Låt ricottan rinna av och lägg den i skål.
Rör i citronzest, hackad basilika, olivolja, salt och peppar. Smaka av.
Gnocchi
Koka upp lättsaltat vatten i en kastrull. Lägg i gnocchin och koka den enligt anvisningen på förpackningen (när gnocchin flyter upp efter någon minut är den färdig). Lyft ur gnocchin med en hålslev och lägg över dem i pannan med grönsakerna. Blanda noga men försiktigt.
Skeda en klick ricottakräm på portionerna och servera genast.