Potatis och ramslökssoppa med löjrom och crème fraiche

Fredrik Eriksson ny

Potatis och ramslökssoppa med löjrom och crème fraiche

12 ingredienser

40 m

Underbar soppa på potatis och ramslök som med crème fraiche, mousserande vin och löjrom blir en oslagbar förrätt eller lättare lunch.

Ingredienser

portioner4 - 6
  • 5 potatisar
  • 2 gula lökar
  • 20 g smör
  • 8 dl grönsaksbuljong
  • 2 dl vitt vin
  • 2 dl grädde
  • ramslök (eller körvel, nässlor eller annan favorit krydda)
  • salt
  • vitpeppar
  • 3 msk crème fraîche
  • 2 msk löjrom
  • mousserande vin

Gör så här

  1. Skiva potatisen fint och skär ner löken.
  2. Fräs lök och potatis i smöret och späd med buljongen och vinet.
  3. Koka i ca 20 minuter på låg värme, tillsätt grädden och koka upp.
  4. Mixa soppan med ramslöken, spara lite till garnering. Smaksätt med salt och vitpeppar, ev lite citronsaft för syran. Observera att soppan tappar färg vi för lång värmehållning. Blir soppan kraftig så späd med mjölk eller mineralvatten så soppan blir lite skummig.
  5. Spritsa crème fraiche i varje tallrik, garnera med löjrom och ramslöken.
  6. Slå den ljusgröna soppan över och toppa med lite mousserande vin.