En riktigt krämig och god gratäng på potatis, jordärtskocka, grönkål och ädelost smaksatt med pikant senapspulver. Men servera den gärna till en ponzuglazerad stekt köttbit!
Colman’s heta, karaktäristiska smak kommer från en speciell blandning av olika ljusa och mörka senapsfrön.
Läs mer
Ingredienser
1 kg fast potatis
300 g jordärtskocka
1 klyfta vitlök
75 g grönkål
2,5 dl standardmjölk (3%)
2,5 dl vispgrädde
1 msk colman's senapspulver
140 g ädelost, grovriven
600 g ryggbiff (4 skivor)
Kikkoman Ponzu Lemon, till pensling
smör, till formen och stekning
salt
svartpeppar
Gör så här
Sätt ugnen på 200 grader.
Skala eller borsta potatis och jordärtskockor. Skär i ca 3 mm tjocka skivor. Skala och finhacka vitlöken. Dela kålen i mindre bitar.
Koka upp vitlök, mjölk, grädde och 1 tsk salt i en kastrull. Tillsätt potatis och jordärtskocka. Koka på medelvärme utan lock tills potatisen börjar bli mjuk, ca 20 minuter. Rör då och då. Blanda i grönkålen och sikta ner senapspulvret. Smaka av med peppar och eventuellt mer salt.
Häll potatisblandningen i en smord, ugnssäker form, ca 20x30 cm. Strö över ädelost. Gratinera i mitten av ugnen tills osten har fått fin färg, ca 25 minuter.
Krydda köttet runtom med salt och peppar. Stek i smör ca 2 minuter per sida i en het stekpanna tills innertemperaturen är 50–70 grader (blodigt–genomstekt). Pensla med ponzusås mot slutet av stekningen. Låt köttet vila ca 5 minuter. Skär det i skivor.
Servera med potatis- och jordärtskocksgratängen till köttet, gärna med en grönsallad.
Visste du att…
… smaken på en stekt eller grillad köttbit förstärks av kombinationen japansk soja och citrus? Det är bara ett av många sätt att använda Kikkoman Ponzu Lemon.