Vichysoise på jordärtskocka och potatis

Vichysoise på jordärtskocka och potatis
Foto: TV4
Pontus Frithiof
Pontus Frithiof

Vichysoise på jordärtskocka och potatis

10 ingredienser

En luftig soppa med sälta från fläsk och syra från vitt vin och fräscht äpple.

Bengt Frithiofssons dryckestips. Oppigårds Amarillo Spring, artnr. 1440.

Ingredienser

  • 4-8 jordärtskockor (beroende på storlek)
  • 4 mandelpotatisar
  • 1 schalottenlök
  • 37,5 cl torrt vitt vin
  • 1 buljongtärning (eller motsvarande mängd kycklingfond)
  • 100 g rökt sidfläsk (kan ersättas med rimmat, eller bacon)
  • 1 dl vispgrädde
  • olivolja
  • 10 g smör
  • 1 äpple, Granny Smith

Gör så här

  1. Skala potatis och jordärtskocka och skär i fina bitar.
  2. Sautera (svetta) jordärtskockan och potatisen samt den hackade löken i kastrull i lite smör utan att det tar färg.
  3. Slå på vitt vin och låt reducera till hälften.
  4. Slå sedan på kycklingfond. Har man inte riktig fond tar man tärning eller flytande buljong och vatten.
  5. Mixa soppan slät i glashusmixer eller med en stark mixerstav.
  6. Passera/sila soppan.
  7. Smaka av med salt och peppar.
  8. Skär rökt fläsk i tärningar och stek.
  9. Vispa grädden lätt.
  10. Lägg i botten av tallriken.
  11. Häll på soppan och vänd i lite lätt vispad grädde. Toppa med lite olivolja och skivor av granny äpple.