Äppelkaka med vaniljsås

Pontus Frithiof

Äppelkaka med vaniljsås

11 ingredienser

Varm äpplekaka med en hemmagjord len vaniljsås.

Bengt Frithiofssons dryckestips: Calvados Pays d'Auge Réserve, artnr. 245.

Ingredienser

Äpplekaka

  • 400 g strösocker
  • 125 g muscovado socker
  • 150 g smör
  • 4 ägg
  • 250 g vetemjöl
  • 7,5 g bakpulver
  • 5 äpplen

Vaniljsås

  • 5 äggulor
  • 1 dl strösocker
  • 5 dl grädde
  • 0,5 vaniljstång

Gör så här

Äpplekaka

  1. Vispa smör och socker.
  2. Gå i med äggen och sikta i mjölet och bakpulvret.
  3. Tärna och vänd i äpplen försiktigt.
  4. Baka av i 175 grader i ca 45 minuter.

Vaniljsås

  1. Vispa äggula och socker poröst.
  2. Koka upp grädden med den urgröpta vaniljen och stången.
  3. Blanda med ägg/socker, och sjud sedan över värme (ej koka!)
  4. Sila av och låt svalna!