Karljohanrisotto

Karljohanrisotto
Foto: Fredrik Sandin Carlsson
Pontus Frithiof
Pontus Frithiof

Karljohanrisotto

7 ingredienser

30 min

Det är inte många ingredienser som behövs till denna välsmakande risotto.

Ingredienser

portioner
  • 2 dl avorioris
  • 1 schalottenlök, skalad och finhackad
  • 2 dl kycklingfond
  • 0,5 dl torrt vitt vin
  • 4 Karljohansvampar
  • 1 msk smör, rumstempererat
  • 1 msk parmesanost, hyvlad

Gör så här

  1. Rensa svampen noga och skär hälften i fina tärningar och stek dem i smör. Lägg i en skål och ställ åt sidan.
  2. Sauteras den andra hälften i smör. Häll på buljongen och låt småsjuda. Mixa sedan buljongen helt slät så får den mild och fin smak av svampen.
  3. Sautera schalottenlök och ris i en sauteuse, eller en gryta med tjock botten utan att det tar någon färg.
  4. Slå på det vita vinet och låt det koka in tills västskan kokat bort. Slå därefter på buljongen och låt den noga koka in i riset under omrörning med träslev. När vätskan kokat bort ska riset vara klart.
  5. Riset ska serveras nästan helt färdigt med en liten liten kärna i, al dente. Är riset för hårt kan man spä med vanligt vatten tills riset får den konsistens man vill ha.
  6. Avsluta med att tillsätta smör, den smörstekta svampen och hyvlad parmesan.