Pocherad torsk med äggsås och räkor

Pocherad torsk med äggsås och räkor
Foto: TV4

Pocherad torsk med äggsås och räkor

Av: Adam Lund

Från: Sveriges mästerkock

27 ingredienser

60 m

Vilken lycka att få laga denna rätt! En riktig favorit i min familj, även om denna version är betydligt lyxigare än vad vi normalt äter hemma. Det kan tyckas vara mycket smör i såsen, och det är det. Det blir otroligt gott till den magra torsken. /Adam

Ingredienser

portioner

Torsk

  • 300 g torskrygg, delad i två bitar
  • havssalt
  • 2 dl fiskfond
  • 0,8 l vatten
  • 1 gul lök, klyftad och skalad
  • 1 morot, skalad och delad i två bitar
  • 5 kryddpepparkorn
  • 5 vitpepparkorn
  • 1 tsk salt
  • 6 kvistar persilja

Äggsås

  • 25 g smör
  • 1 msk vetemjöl
  • 2 dl mjölk
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 dl buljong från fiskkoket
  • 1 citron, riven skal
  • 150 g smör, brynt
  • 3 ägg, hårdkokta, skalade och finhackade
  • 3 msk persilja, finhackad
  • vitpeppar (efter smak)
  • salt (efter smak)
  • citronsaft (efter smak)

räkor

  • 100 g skalade räkor
  • 10 g smör, brynt
  • 0,5 krm citron, skalet, rivet
  • ev salt

Servering

  • kokt potatis, skalad, gärna Amandinepotatis

Gör så här

Torsk

  1. Rimma torsken genom att salta den över allt kött med havssalt. Låt stå i minst 40 minuter.
  2. Medan torsken rimmar så tillsätt övriga ingredienser i en kastrull och låt koka upp. När det kokar så sänk temperaturen och låt puttra i 35 minuter.
  3. När torsken har rimmat klart så koka upp buljongen. Lägg i torsken med en termometer i den
  4. tjockaste delen, lägg på locket, och ta bort kastrullen från värmen. Låt stå tills torsken når 42
  5. grader i innertemperatur. Ta då omedelbart upp den, och lyft försiktigt loss skinnet från
  6. torsken. Låt vila 5 minuter innan servering.

Äggsås

  1. Smält smöret i en kastrull. När smöret är varmt så vispa i mjölet. Stek under konstant vispning i 2-4 minuter tills smöret doftar bakat.
  2. Tillsätt mjölken i två omgångar med hälften i varje. Rör vid varje omgång runt den kalla vätskan ordentligt, och låt allt komma upp i temperatur igen innan du tillsätter mer mjölk. Efter mjölken så rörs grädden i. Koka upp, och tillsätt sedan buljongen från fisken. Låt småkoka i 15 minuter.
  3. Rör sedan i citronskalet, de hackade äggen, smöret och persiljan. Jag tillsatte 50 g smör först, och smakade sedan upp såsen tills jag tyckte att smaken var bra. Därför behöver man inte nödvändigtvis använda 150 g smör, men det var där jag tyckte smaken var perfekt.
  4. Smaka sedan av såsen med salt, vitpeppar och citronjuice. Citronen är här väldigt viktig för att balansera fettet i såsen.

Räkor

  1. Blanda samtliga ingredienser. Smaka eventuellt av med salt