Pocherad lax och vitvinssås med dill

Köket .se kocksida

Pocherad lax och vitvinssås med dill

10 ingredienser

Snabbt och enkelt men ändå riktig festmat. Servera med kokt potatis och kokt morot.

Ingredienser

portioner
  • 500 g laxfilé
  • 2 msk gul lök, finhackad
  • 0,5 dl vitt vin

Sås:

  • 4 dl fiskbuljong
  • 1 dl grädde
  • 2 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 msk dill, hackad
  • salt
  • vitpeppar

Gör så här

  1. Skala och hacka löken fint och lägg den i bottnen i en kastrull. Skär laxen i portionsbitar och lägg dem på lökbädden, slå på vitt vin och fiskbuljong så att det täcker. Koka upp och sjud varsamt i ca 15 minuter under lock. Lyft upp fisken och håll den varm. Sila buljongen.
  2. Sås: Koka upp fiskbuljongen. Smält smör i en annan kastrull och rör ner mjölet. Slå på fiskbuljongen, lite i taget under omrörning. Tillsätt grädden och låt såsen koka sakta i 10-15 minuter. Hacka dillen fint. Häll i dillen mot slutet, krydda med salt och peppar.