Kyckling från Sanlúcar de Barrameda

Låt grytan puttra extra länge
Foto: Sara Mac Key/Norstedts
Plura Jonsson
Plura Jonsson

Kyckling från Sanlúcar de Barrameda

Av: Plura Jonsson

6 ingredienser

Pluras goda spanska kyckling.

Jag brukar göra klyftpotatis till mina barn. Men i Andalusien äter man bara bröd till, och dricker manzanilla i små glas. När jag tänker efter skulle man väl kunna byta ut kycklingen mot i princip vilken fågel som helst, vaktel, duva eller fasan.
Man bryner vaktlarna och låter dem sjuda i sherryn, vitlöken och persiljan, måste provas.

Ingredienser

  • 1 färsk kyckling (eller pärlhöna)
  • olivolja
  • salt
  • peppar
  • 6 klyftor vitlök
  • 2 dl manzanilla (torr sherry från Sanlúcar), systemet har bl.a. La Guita

Gör så här

  1. Stycka en kyckling och bryn bitarna i olivolja i en stor panna eller gryta. Salta och peppra. Häll på 4–6 hackade vitlöksklyftor och ett knippe hackad persilja, rör om och akta så inte vitlöken bränns vid.
  2. Slå på 1–2 dl torr sherry, helst manzanilla från Sanlúcar de Barrameda. Låt småputtra på svag värme under lock ca 20 minuter, servera med bröd.