Plommonkaka med honung

Plommonkaka
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Plommonkaka med honung

10 ingredienser

Ta tillvara skörden av läckra plommon. Den här kakan är en gammaldags plåtkaka. Plommonen får även sällskap av honung för extra sötma.

Ingredienser

portioner
  • 25 g jäst
  • 75 g smör
  • 2,5 dl mjölk
  • 0,5 dl strösocker
  • 1 krm salt
  • 1 tsk malen kardemumma
  • 7 dl vetemjöl
  • 1 ägg

Fyllning:

  • 1 l plommon
  • 2 msk honung, flytande

Gör så här

  1. Smula ner jästen i en degbunke. Smält smöret, tillsätt mjölken och låt bli
  2. 37°. Rör ut jästen i lite av degvätskan och tillsätt sedan resten. Blanda salt, socker och kardemumma i mjölet. Rör ner i vätskan. Använd elvisp med degkrokar eller hushållsmaskin för att arbeta in allt vetemjöl i degen. Degen ska bli mjuk och smidig. Låt jäsa i 30 minuter.
  3. Skär plommonen i klyftor. Kavla ut degen till två rundlar, något tjockare i kanterna. Låt jäsa ca 30 minuter. Värm ugnen till 225°.
  4. Vispa upp ägget och pensla försiktigt. Lägg på plommonen och grädda mitt i ugnen i 225 grader i 10-12 minuter. Ringla honungen över den varma kakan.