Plommonchutney med rödlök, tomat och chili

Plommonchutney-med-rödlök,-tomat-och-chili
Foto: TV4
Siri Barje 2016
Siri Barje 2016

Plommonchutney med rödlök, tomat och chili

11 ingredienser

1 h

Den här chutneyn gör min mamma varje jul. Hon gör den verkligen på en höft men jag har lyckats klura ut receptet. Tillsätt mer eller ta bort chilin om du vill ha den stark eller inte. Perfekt som sås till grytor, stekar eller grillat!

Alternativ: Byt ut plommon mot äpple eller mango, byt ut rödlök mot gul lök, byt ut muscovadosocker mot vanligt socker.

Ingredienser

  • 1 kg plommon
  • 2 rödlökar
  • 1 tomat
  • 1 röd chilifrukt
  • 1 msk smör
  • 5 klyftor vitlök
  • 2 dl muscovadosocker
  • 1 dl vatten
  • 1 dl vitvinsvinäger
  • citronsaft, några droppar
  • salt

Gör så här

  1. Dela plommonen, ta bort kärnan och skär dem i klyftor. Skala och skiva rödlöken i klyftor. Skala och skiva vitlöken i tunna skivor. Hacka tomaten i mindre bitar. Hacka chilin i små bitar. Vill du ha det mindre starkt, ta bort kärnorna.
  2. Smält smöret i en gryta och tillsätt alla grönsaker, rör runt och stek i 2 minuter.
  3. Tillsätt sedan socker, vatten, vinäger och salt. Koka upp och låt koka i ca 50 minuter eller tills önskad konsistens.
  4. Häll upp i rengjorda glasburkar. Håller en vecka i kylen eller frys in den.