Plankstek med hemgjord bearnaisesås

Plankstek med hemgjord bearnaisesås
Foto: TV4

Plankstek med hemgjord bearnaisesås

Av: Catarina - Norrköping

Från: Halv åtta hos mig

35 ingredienser

1h

Plankstek med saftig oxfilé, kryddigt sötpotatismos, hemslagen bearnaisesås samt fräsch Caesarsallad.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Sötpotatismos

  • 800 g sötpotatis
  • 4 mjöliga potatisar
  • 0,5 tsk salt, till kokning
  • 1 dl mjölk
  • 1 dl grädde
  • 2 krm vitpeppar
  • 1 krm chilipulver
  • 1 tsk salt
  • 4 msk smör
  • 1 ägg

Bearnaisesås

  • 150 g smör
  • 5 vitpepparkorn, krossade
  • 3 msk vitvinsvinäger
  • 4 msk vatten
  • 3 äggulor
  • 1 krm salt
  • 2 msk persilja, finhackad
  • 2 msk färsk dragon, finhackad (alt 2 tsk torkad dragon)

Oxfilé

  • 500-600 g oxfilé, rumstempererad
  • 0,5 dl grillolja

Planka

  • 12 sparrisbitar
  • 140 g bacon
  • 2 tomater (stora)
  • 20 g parmesanost, riven
  • 1 krm svartpeppar

Kryddsmör

  • 4 msk smör
  • 1 tsk grillkrydda

Liten, lyxig Caesarsallad

  • 150 g fetaost
  • 1 avokado
  • 4 skivor surdegstoast
  • 1 ask babyplommontomat
  • 1 förp salladsmix
  • 1 rödlök
  • 100 g parmesanost, riven
  • 1 flaska caesardressing

Gör så här

Sötpotatismos

  1. Skala och skär sötpotatisen i bitar. Vill man ha ett mildare mos kan man ha i några vanliga potatisar också.
  2. Koka sötpotatisen på medelvärme i lättsaltat vatten i ca 10–15 minuter, tills potatisen är mjuk.
  3. Mosa potatisen med en potatisstöt.
  4. Värm mjölken och grädden tillsammans.
  5. Blanda i den varma grädden och mjölken samt 4 msk smör.
  6. Lägg i ett ägg i moset och vispa med elvisp tills det blivit en mjuk konsistens.
  7. Smaka av med salt, peppar och chili.

Bearnaisesås

  1. Smält 150 g smör i en kastrull, låt svalna till ca. 37 grader.
  2. Koka ihop 4 msk vatten, 3 msk vitvinsvinäger samt krossade vitpepparkorn. Vätskan skall reduceras till knappt hälften.
  3. Knäck äggen och separera äggulorna i en separat skål.
  4. Rör ner äggen i vinägerblandningen och tillsätt 1 krm salt.
  5. Koka upp vatten i ett vattenbad, sänk värmen så vattnet endast sjuder.
  6. Sila bort pepparkornen från vätskan och häll tillbaka vätskan i kastrullen.
  7. Ställ kastrullen i vattenbadet och vispa ner äggulorna i vätskan, låt det sjuda under vispningen. Blandningen skall tjockna.
  8. Tag sedan kastrullen från vattenbadet och tillsätt det smälta avsvalnade smöret under kraftig vispning, först försiktigt droppvis, därefter i en tunn stråle.
  9. Smaksätt såsen med hackad persilja, dragon och lite salt.

Oxfilé och planka

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Sätt på grillen.
  3. Ta fram 4 plankor.
  4. Rulla in 3 sparrisbitar i bacon och lägg en rulle på varje planka.
  5. Dela tomaterna i halvor och lägg på respektive planka.
  6. Strö över parmesanost, lite salt och svartpeppar på tomathalvorna.
  7. Spritsa ut moset runt om plankan.
  8. Häll på en klick av bearnaisesåsen och gratinera plankorna i ugnen ca 10 minuter.
  9. Under tiden skall oxfilébitarna grillas enligt gästernas önskemål. Köttet läggs på plankan efter att moset och tillbehören gratinerats så det inte blir för torrt.

Kryddsmör

  1. Tag 4 msk smör och blanda med 1,5 tsk grillkrydda och rör ihop till aromsmör.

Liten, lyxig Caesarsallad

  1. Dela 4 skivor surdegstoast i tärningar och stek i smör.
  2. Låt svalna.
  3. Skölj tomaterna och lägg dem hela i salladsskålen.
  4. Skala och skär avokado i bitar och lägg i salladsskålen.
  5. Skär fetaosten i tärningar och lägg i salladen.
  6. Lägg sist i krutongerna i salladen.
  7. Riv parmesanost över salladen.
  8. Hacka en rödlök och lägg i en separat skål om någon önskar lök i salladen.
  9. Serveras med Caesardressing som matgästerna tar själva.

Servering

  1. Lägg upp aromsmöret på ett litet fat så gästerna får ta själva.
  2. Servera en planka till varje person med Caesarsalladen i en skål bredvid.
  3. Servera resterande béarnaisesås i separat skål.