Pizza Moreno i vedugn

POPULÄRT
Pizza Moreno i vedugn
Foto: Martin Löf
Per Morberg 2018
Per Morberg 2018

Pizza Moreno i vedugn

19 ingredienser

2 h

Pizza från grunden, toppad med extra allt och gräddad i vedugn. Kan det bli bättre?

Ingredienser

portioner

Deg

  • 6 dl vatten
  • 50 g jäst
  • 12 dl lantbrödsmjöl
  • 1 tsk salt
  • 2 msk olja, till plåten

Tomatsås

  • 400 g körsbärstomater [1 burk]
  • 0,5 dl olivolja
  • 1 msk oregano
  • salt
  • svartpeppar, nymalen
  • 2 klyftor vitlök

Fyllning

  • 10 champinjoner
  • 200 g rökt skinka
  • 150 g av två sorters salami efter favoritsmak
  • 100 g gruyèreost, riven
  • 250 g buffelmozzarella
  • rucolasallad, till garnering
  • färsk basilika, till garnering
  • olivolja, att ringla över

Gör så här

Degen

  1. Värm vattnet så att det blir fingervarmt och smula ner jästen. Häll degspadet över mjölet lite i taget. Tillsätt salt och arbeta degen i 10 minuter i degblandare eller med en elvisp med degkrok. Om du blandar för hand ska du arbeta degen minst dubbla tiden.
  2. Låt degen jäsa under bakduk till dubbla storleken, cirka 1,5 timme. Sätt ugnen på 275 grader.

Tomatsås

  1. Mixa tomaterna till tomatsåsen. Rör ner olivolja, oregano, salt och peppar. Pressa i vitlöken. Värm upp hastigt i en kastrull och ställ åt sidan.

Pizza

  1. Rensa och skiva champinjonerna fint. Skiva charkuterierna fint.
  2. Riv Gruyereosten fint (bra att ha den kylskåpskall). Skär mozzarellan i skivor.
  3. Pudra ut lite mjöl och kavla, eller knåda ut pizzadegen så tunt som möjligt. Bred ut tomatsåsen tunt och fördela fyllningen. Toppa med skivad mozzarella.
  4. Ställ in pizzan i ugnen (med en ugnspaddel om det finns) och grädda i 5–10 minuter till skorpan är gyllenbrun.
  5. Lägg på ruccola, färsk basilika och ringla över olivolja innan servering.