Pilgrimsmussla med rotselleri, brynt smör, picklad gurka och dill

Tareq Taylor profil ny

Pilgrimsmussla med rotselleri, brynt smör, picklad gurka och dill

9 ingredienser

En lysande förrätt till nyårsmenyn, med pilgrimsmussla i huvudrollen.

Ingredienser

portioner
  • 4 färska pilgrimsmusslor
  • 1 rotselleri
  • 0,5 gurka
  • 1 msk strösocker
  • 1-2 msk ättiksprit 12 %
  • ca 50 g smör
  • 1 liten knippe dill
  • ev 1-2 ev färska kastanjer
  • salt

Gör så här

Rotselleri

  1. Skala rotsellerin och kasta skalet. Med hjälp av ett kuljärn ta ut ca 30 st små kulor ca 1 cm i diameter. Kuljärn finns att köpa i välsorterade köksbutiker. Lägg kulorna till sidan i en liten skål.
  2. Kör alla rester från rotsellerin genom en juicemaskin och sila rotsellerijuicen genom en finmaskig sil upp i en liten kastrull. Lägg i kulorna av rotselleri. Koka upp rotsellerin och låt koka i ca 1 minut.
  3. Ta upp rotsellerin och fördela på tallriken. Smaksätt spadet med det brynta smöret(se nedan) samt lite salt.

Gurka

  1. Skala gurkan och spara skalet. Använd ett kuljärn och gör ca 20-30 st små kulor av gurkan. Lägg kulorna i en skål och slå på socker och ättika.
  2. Kör alla gurkrester inklusive skalet genom en juicemaskin och sila juicen genom en finmaskig sil. Tillsätt ca 1 dl av gurkjuicen till gurk-kulorna. Låt stå.

Brynt smör

  1. Lägg smöret i en liten kastrull och bryn det sakta på medelhög värme. Rör gärna ofta så att det inte sätter sig i botten. Smöret skall få en hasselnötsbrun färg och dofta karamell. Ta smöret till sidan och häll gärna upp det i ett annat kärl så att det inte fortsätter att mörkna i den varma kastrullen.

Dill

  1. Plocka dillen i små fina vippor och lägg på ett fuktigt papper i kylen så att de håller sig spänstiga.

Kastanj

  1. Skala kastanjerna, även den bruna inre hinnan och skiva dem sedan i mycket tunna skivor med en vass kniv. Lägg i en liten skål.

Pilgrimsmusslor

  1. Förbered innan genom att rensa pilgrimsmusslorna och lägga till sidan.
  2. Ta lite av det brynta smöret, ca 1 matsked, och stek pilgrimsmusslorna hastigt i en het stekpanna tills de har fått fin gyllenbrun färg. Salta lätt. Lägg upp på tallrik och arrangera med tillbehören ovan.