Ny variant av klassisk tisdagssoppa

Ny variant av klassisk tisdagssoppa
Foto: TV4

Ny variant av klassisk tisdagssoppa

Av: Pia Hansson

Från: Nyhetsmorgon

13 ingredienser

En bra vintermiddag som håller dig på rätt sida vitamingränsen när det är mörkt ute.

Ingredienser

portioner
  • 200 g tärnade rotsaker t ex morot, palsternacka, rotselleri
  • 3 msk smör
  • 1 msk rapsolja
  • 3 msk vetemjöl
  • 1 l kycklingbuljong, kraftig
  • 2,5 dl matlagningsgrädde 15 %
  • 1 dl vitt vin
  • 100 g trattkantareller och shiitake eller annan svamp
  • salt
  • peppar, nymalen
  • 1,5 dl matkorn, kokt enligt förpackningen
  • 2 msk tärnad rökt skinka
  • 2 msk persilja, hackad

Gör så här

  1. Tvätta, skala och tärna rotfrukterna. Fräs rotfrukterna utan att de får färg i 2 msk av smöret och rapsoljan. Strö över vetemjölet, rör om och tillsätt buljong, grädde och vitt vin. Låt koka cirka 5 minuter
  2. Fräs svampen i resten av smöret. Krydda med salt och peppar.
  3. Koka matkornen enligt förpackningens anvisning. Blanda ner matkorn, skinktärningarna och svampen i soppan. Smaka av med salt och nymalen peppar.
  4. Vid servering strös persiljan över soppan. Servera med nygräddat bröd.