Jordärtskocksoppa med apelsin

5 röster
30 min
4

Soppa passar bra på vintern eller hösten. Här är en jordärtskocksoppa med apelsin och parmesan. Fruktig och C-vitaminrik.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och finns även med i kokboken med samma namn. Alla recept som är utvalda till kokboken är provlagade och bearbetade av matskribenten och kocken Tove Nilsson.

Visa mer
30 min
4

Du behöver

  • 1 bit parmesanost, ca 60 g
  • 2 st schalottenlökar, finhackade
  • 600 g jordärtskockor, skivade
  • 30 g smör
  • 2 dl vitt vin
  • 5 dl vatten
  • 3 msk kycklingfond
  • 3 dl grädde
  • 1 st apelsin, saften
  • Salt, efter smak
  • Nymald peppar, efter smak

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Riv parmesanosten och lägg i 8 små högar på en plåt med bakplåtspapper.
  3. Ställ i mitten av ugnen och grädda ca 10 minuter tills de fått fin färg.
  4. Låt svalna på hushållspapper.
  5. Fräs lök och jordärtskockor i smör ca 3 minuter.
  6. Tillsätt vin och låt koka 3 minuter.
  7. Tillsätt vatten, fond och grädde.
  8. Låt koka på svag värme i ca 20 minuter.
  9. Mixa till en slät soppa i en blender eller med en stavmixer.
  10. Smaka av med pressad apelsin, salt och peppar.
  11. Späd eventuellt med vatten om det behövs.
  12. Servera soppan med parmesanflarnen.
2 november 2010

Fler goda recept