Citrushalstrad hälleflundra med spenat - Halibut Atlantico con spinaci, muscato e VVS

Citrushalstrad hälleflundra med spenat -  Halibut Atlantico con spinaci, muscato e VVS
Foto: TV4

Citrushalstrad hälleflundra med spenat - Halibut Atlantico con spinaci, muscato e VVS

Av: Philip Ajeenah

Från: Halv åtta hos mig

18 ingredienser

Hälleflundra med oljeslungad spenat och muskotnöt. Receptet kommer från programmet Halv åtta hos mig i TV4, där glada amatörer får visa prov på sin matlagningskonst.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner
  • 4 bitar hälleflundra (minst 2-3 cm tjocka bitar, à ca 150 g styck)
  • 500 g färsk spenat
  • 1 muskot
  • 2 färsk citron
  • italiensk olivolja
  • italienskt havssalt
  • parmesanost
  • svartpeppar
  • salt

Sås

  • 3 schalottenlökar, finhackade
  • 75 g smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 4 dl vitt vin
  • 3 dl fiskbuljong
  • 2 dl grädde
  • 2 msk dragon
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Såsen: Smält smör i en kastrull och red med mjölet. Fräs charlottenlöken i smör i en kastrull. Tillsätt vinet och 1 msk dragon när löken är mjuk. Reducera till ca 2 dl återstår. Sila ned reduktionen i redningen och rör om. Tillsätt fiskbuljongen, grädden och den sista matskeden dragon. Rör om. Koka ned i ca 12 minuter och rör om då och då. Tillsätt salt och peppar efter behag.
  2. Fisken: Sätt ugnen på 150 grader. Pensla fisken med matolja. Hetta upp stekpannan kraftigt och halstra fisken i ca 15-30 sekunder på var sida, till en fin gyllenbrun yta. Salta, peppra och pressa citron över fisken. Sätt in fisken i ugnen i ca 7-10 minuter till dess den får en bra textur eller uppnått ca 48grader i kärnan.
  3. Spenaten: Skölj och plocka spenaten noga i kallt vatten. Hetta upp olivoljan i en stor kastrull och tillsätt spenaten samt salt. Riv muskotnöten över spenaten och låt puttra i ca 2-3 minuter till dess spenaten kollapsat. Servera med riven parmesan.