Petit choux med kycklinglevermousse

0 röster
6-8

Du behöver

Kycklinglevermousse

  • 200 g kycklinglever
  • 30 g smör
  • 4 cl cognac
  • 1 schalottenlök, finhackad
  • 1 klyfta vitlök, finhackad
  • 3 kvistar timjan
  • 1,5 dl vispgrädde
  • 0,25 citron, saften av
  • salt och nymald svartpeppar

Pate a choux (branddeg)

  • 4 dl kokande vatten
  • 5 ägg
  • 120 g smör, smält
  • 160 g vetemjöl
  • 0,5 krm salt

Servering

  • 50 g vällagrad svensk hårdost

Gör så här

  1. Skölj kycklinglevern och torka väl på hushållspapper. Skär bort den lilla ven som ev. sitter på levern.
  2. Bryn smöret i en varm stekpanna. Stek kycklinglevern, tillsätt de finhackade lökarna, timjan och häll på cognacen, flambera om du vill, inget måste. Kycklinglevern ska inte vara helt genomstekt utan mer åt "medium". Låt allt svalna något.
  3. Häll blandningen i en matberedare och mixa så slätt som möjligt, mixa i grädden lite i sänder tills blandningen är slät och fin. Smaka av med salt, citronsaft och svartpeppar. Förvara i spritspåse i kyl i max 2 dagar.
  4. Pate a choux
    Sätt ugnen på 220 grader.
  5. Blanda det kokande vattnet med det smälta smöret och en nypa salt i en kastrull. Tillsätt vetemjöl och vispa eller rör ihop det till en jämn smet på låg värme i 2-3 min.
  6. Dra kastrullen från värmen och rör i ett ägg i sänder tills smeten är jämn. Låt svalna i 10 min.
  7. Klicka ut på bakplåtspapper eller fyll en spritspåse med smeten och spritsa 2 cm i diameter. Grädda i mitten av ugnen i ca 10-12 min eller tills de fått fin gyllenbrun färg. Tag ut ur ugnen och låt svalna något.
  8. Montering
    Skär ett litet hål med en liten vass kniv och fyll med kycklinglevermoussen med hjälp av en spritspåse. Lägg upp på ett fat, riv över osten och krydda med nymald svartpeppar. Servera ljumna som snacks.
12 januari 2018
Kökets kurser

laddar fler recept

Laddar fler recept