Lammfilé med lingonpesto

Lammfilé med lingonpesto
Foto: TV4

Lammfilé med lingonpesto

Av: Peter Lindberg

Från: Halv åtta hos mig

33 ingredienser

Lammfilé är helt rätt när du ska bjuda vännerna på middag. Lingonpesto är en helsvensk variant av den italienska basilikapeston. Receptet kommer från programmet Halv åtta hos mig i TV4, där glada amatörer får visa prov på sin matlagningskonst.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Polenta

  • 2,25 dl polenta
  • 1 l grönsaksbuljong
  • 2 msk olivolja
  • salt
  • peppar

Rotfruktsgratäng

  • 1 salladslök
  • 1 palsternacka
  • 1 morot
  • 1 fänkål
  • olivolja
  • salt
  • peppar

Pastarutor

  • 1 ägg
  • 1,7 dl durumvetemjöl
  • 0,5 dl vatten
  • 1 msk tomatsås från de inlagda tomaterna

Lammfilé

  • 600 g lammfilé
  • 1 knippe färsk rosmarin
  • 1 kronärtskocka, liten
  • 100 g parmesanost
  • salt
  • peppar

Lingonpesto

  • 150 g pinjenötter
  • 0,5 klyfta vitlök
  • 2 dl crème fraîche
  • 1 knippe färsk rosmarin
  • 1 msk lingon
  • salt
  • peppar

Tomatsås

  • 1 förp inlagda cocktailtomater
  • 1 knippe färsk timjan
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Polenta: Koka upp buljongen och vispa ner polentan. Rör till den kokat upp och tjocknat till. Koka på svag värme under lock cirka 40 min. Smaka av med salt och peppar. Häll upp i form, ca två cm tjockt, och låt svalna. Skär i bitar och bryn i panna.
  2. Rotfruktsgratäng: Skär grönsakerna i stavar och lägg i ugnsfast form. Häll över olja och salta och peppra. Gratinera i 30 minuter i 225 grader.
  3. Pastarutor: Knåda ihop ägg och mjöl. Dela degen i lika stora delar och häll tomatsås i den ena och vatten i den andra och knåda till en smidig konsistens. Lägg i lätt fuktig handduk i 30 minuter. Kavla degarna med kavel eller i pastamaskin till önskad tjocklek. Skär i strimlor cirka 4 x 15 cm. Koka i rikligt saltat vatten i cirka två minuter precis innan servering.
  4. Lammfilé: Bryn lammfilén. Krydda med rosmarin och efterstek i ugn på eldfast form med folie till cirka 62 grader. Skär kronärtskockan i 4 klyftor och koka i cirka 15 min. Servera med tomatsås och en sallad av färsk pasta och ugnsbakade rotfrukter.
  5. Lingonpesto: Lägg pinjenötter, vitlök, crème fraiche, lingon och rosmarin i en mixerskål. Mixa till en inte allt för slät konsistens. Smaka av med salt och peppar. Häll upp i varsin portionsskål.
  6. Tomatsås: Häll försiktigt över en burk med inlagda tomater i en kastrull så att de inte går sönder. Krydda med timjan, salt och peppar. Värm på svag värme under försiktig omröring.