Lättgravad lax med vårblad och sötstark senapsvinaigrette

Lättgravad lax med vårblad och sötstark senapsvinaigrette
Foto: Fredrik Sandin Carlsson

Lättgravad lax med vårblad och sötstark senapsvinaigrette

Av: Peter Johansson

Från: Nyhetsmorgon

11 ingredienser

8h 20 min

Säg hej till våren med något fräscht! Grava gärna laxen dagen före du tänker äta den eftersom den behöver lite tid på sig.

Ingredienser

portioner
  • 1 laxsida, filead och utan ben
  • 1 dl strösocker
  • 0,5 dl salt
  • 10 dillstjälkar
  • 1 knippe färsk lök
  • 6 ramslöksblad
  • 1 knippe koriander
  • 2 gröna sparrisar
  • 3 msk söt stark senap
  • 3 msk olivolja
  • 1 msk vitvinsvinäger

Gör så här

  1. Blanda salt och socker. Gnid in laxen med sockerblandningen och lägg på krossade dillstjälkar och lite grovmalen vitpeppar. Låt laxen grava över natten.
  2. Skiva laxen i tunna skivor och lägg ut på ett fat. Blanda plockade korrianderblad, ramslöksblad och tunt skuren rå sparris och färsklök.
  3. Blanda senap, olivolja och vinäger till en dressing och stryk över den över den skivade laxen. Lägg på vårbladen och krydda med havssalt och peppar.