Kryddkokta plommon med spröd choklad och chokladcrème

0 röster
4
Visa mer
4
4 portioner

Du behöver

  • 6 gula plommon
  • socker
  • torrt vitt vin
  • vatten
  • 2 finhackade serranochlilifrukter
  • 2 kryddpepparkorn
  • 1 msk kardemumma, stött eller mald
  • 0,5 dl socker
  • 0,5 dl vatten
  • 2 msk kakao
  • 1 ark feuille de bric
  • 2,5 dl helmjölk
  • 0,25 kanelstång
  • 2 äggulor
  • 0,5 dl socker
  • 400 g mörk choklad
  • några blad färsk mynta

Gör så här

  1. Koka en lag av socker, vitt vin och vatten. Smaksätt med chili, kryddpeppar och kardemumma. Dela plommonen. Kärna ur dem. Koka plom-monen mjuka i lagen ca 5 minuter. Ställ dem att kallna i lagen. Tag upp plommonen. Skala dem. Ställ åt sidan. Tag vara på lagen.
  2. Rör samman socker, vatten och kakao till sockret löst sig. Skär feuille de bric arket i fyra fyrkanter. Pensla dem med lagen. Baka 150° varm ugn, tills bitarna blir krispiga, ca 15 minuter.
  3. Hacka chokladen. Dela kanelstången. Skrapa ner fröna i mjölken i en kastrull. Lägg också i barken. Vispa äggulan vit med sockret i en ny, tjockbottnad kastrull. Sila ner den kokande mjölken i äggsmeten. Sjud smeten tills den börjar tjockna, medan ni rör om hela tiden. Häll smeten över chokladen i en bunke. Rör tills chokladen smälter. Ställ krämen i kylen. Rör om då och då.
  4. Fördela krämen i fyra rundlar på fyra små tallrikar. Lägg tre plom-monhalvor på varje tallrik. Ringla över litet av plommonlagen. Luta en bit feuille de bric mot en plommonhalva på varje tallrik.
15 november 2007
Box på köpet

laddar fler recept

Laddar fler recept