Nudel- och currywok - Thai shanti

Nudel- och currywok - Thai shanti
Foto: TV4

Nudel- och currywok - Thai shanti

Av: Peter Ebkar

Från: Halv åtta hos mig

25 ingredienser

En lätt och fräsch wok med smak av curry och nudlar. Receptet kommer från programmet Halv åtta hos mig i TV4, där glada amatörer får visa prov på sin matlagningskonst.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner
  • curry
  • 1 gul lök
  • 5 klyftor vitlök
  • 1 msk färsk ingefära
  • 1 röd chilifrukt
  • 1,5 dl vatten
  • 2 tsk tamarindpasta
  • 1 tsk honung
  • 1 förp kokosmjölk (ekologisk)
  • 3 dl sojaprotein, kokat
  • smör
  • 2 tsk gurkmeja
  • örtsalt

Grönsakswok

  • 1 knippe broccoli
  • 100 g sockerärtor
  • 1 förp bambuskott, strimlad
  • 1 rödlök
  • 50 g champinjoner
  • 1 förp nudlar, kokade
  • 1 röd paprika
  • färsk koriander
  • jordnötspasta
  • 2 dl jordnötter
  • solrosolja
  • strösocker

Gör så här

  1. Jordnötspasta: Mixa nötter olja, nötter och socker i en matberedare.
  2. Gul curry: Koka sojaproteinet enligt förpackning med grönsaksbuljong. Sila av kokvattnet och krama ur sojaproteinet. Mixa lök, chili ingefära, vitlök, vatten, gurkmeja och tamarindpasta tillsammans i en mixer tills det att pastan är slät. Smält 50g smör i en gryta, tillsätt sedan pastan. Låt pastan koka ihop sig ca 5 min och tillsätt sedan kokosmjölken och sojaproteinet. Låt koka på svag värme i minst 1 timme. Smaka av med salt och honung.
  3. Grönsaks- och nudelwok: Dela chilin och skär bort kärnor och den vita ådran. Finhacka rödlöken, strimla paprika och champinjoner samt skär broccolin i små buketter. Fräs woken på högvärme i en wokpanna med lite olja i botten i cirka 5 min. Tillsätt sedan delar av curry grytan och nudlarna så du får en jämn fördelning. Servera med finhackad koriander och jordnötspastan.