Peruansk potatisbakelse med tonfiskröra och avokado

Peruansk potatisbakelse med tonfiskröra och avokado
Foto: TV4

Peruansk potatisbakelse med tonfiskröra och avokado

Av: Daniela - Eksjö

Från: Halv åtta hos mig

14 ingredienser

40

Causa Limeña är en rätt från Peru med potatis, krämig tonfiskröra, ägg och avokado.

Tips! Aji Amarillio (Peruansk Chili) finns att beställa eller köpa i latinska butiker.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner
  • 500 g potatis (fast sort)
  • 1 rödlök
  • 0,5 röd paprika
  • 2 selleristjälkar
  • 180 g tonfisk i solrosolja
  • 1 dl majonnäs
  • 2 limefrukter
  • 2 ägg
  • 1 msk aji amarillio (peruansk chili)
  • salt
  • vitpeppar
  • 0,5 dl rapsolja
  • 1 avokado
  • 4 plommontomater

Gör så här

  1. Börja med att skala och koka potatisen i 20 minuter.
  2. Tärna rödlök, paprika och selleri och blanda i en skål tillsammans med tonfisken (töm ut oljan från tonfisken först).
  3. Tillsätt saften från en lime, salt, vitpeppar och majonnäsen och blanda. Smaka av så det inte blir för salt. Låt stå i kylen tills potatisen är färdig.
  4. Hårdkoka två ägg.
  5. Häll av vattnet från den kokta potatisen och pressa den som att du skulle göra potatismos. Tillsätt Aji Amarillo, saften från en lime, salt, vitpeppar samt rapsolja. Tillsätt lite olja i taget och prova dig fram så det inte blir för geggigt.
  6. Platta ut hälften av potatisen i fyra fina små formar, skiva avokado och lägg som ett lager ovanpå, sedan lägger du på ett lager av tonfiskröran och avsluta med ett till lager potatis.
  7. Skala de kokta äggen och riv dem och strö dem över det översta lagret. Dekorera till sist med plommontomaterna.