Persiskt nyår med Zinat Pirzadeh

Persiskt nyår med Zinat Pirzadeh

Komikern Zinat Pirzadeh kom till Sverige som vuxen. Hon är född och uppvuxen i norra Iran och på torsdag firar hon det persiska nyåret. Ett firande som pågår i två veckor och där stort fokus ligger på maten. För Köket.se berättar Zinat om vilken maträtt som måste stå på nyårsbordet samt vilken hon klarar sig utan.

Vad för mat och dryck firar dumed?
– Jag är från norra Iran och uppvuxen vid Kaspiska havet. Vi firarin det nya året med beluga kaviar och fisk, helst sik med ris och grönsaker som blandas vid tillagningen. Vi äter även dill, gräslök och persilja med saffran. Själv föredrar jag ugnsbakad lax med grönsaksfyllning, det är så gott.

Finns det något som hör nyåret till, men som du skulle kunna klara dig utan?
– Samano, enligt mig ska det bara ätas på nyår. Samano påminner ommämmi, vilket är en traditionell finländsk påskrätt huvudsakligen gjord på rågmjöl, rågmalt och sirap.

Hur ser ett typiskt nyårs firande ut?
– Vi ger pengar till barnen och även en del vuxna ger varandra presenter. I norra Iran där jag kommer ifrån är det tradition att ge barnen målade ägg. Det nya året firar vi in med fyrverkerier, precis som här i Sverige.

Vilka firar du nyår med?
– I år uppträder jag på Mack i Malmö och missar därför nyåret med familjen, men jag ska fira med dem efteråt. Tyvärr har jag inte så många släktingar i Sverige. Annars är det vanligaste att man firar nyår med sina närmaste för att därefter besöka släkt och vänner. Av respekt börjar man alltid med att hälsa på de äldre släktingarna först.

Hur många dagar pågår firandet?

- I omkring två veckor. Vi har också trettondagsafton, och efter det blir allt som vanligt igen, barnen börjar skolan och alla återgår till sina jobb. Men bor man i Sverige blir det självklart lite annorlunda.

Sist men inte minst, hur säger man gott nytt år påpersiska?
– Sale no mobarak eller Norooz mobarak.

Personligt: Zinat

Namn: Zinat Pirzadeh.
Ålder: På denna jord ca 40 år.
Yrke: Komiker och författare.
Bor: Stockholm, Glommersträsk och New York.
Familj: Stor.
Aktuell med: Sverigeturné, för mer info zinatpirzadeh.se.