Zeinas persiska ris med tadig

Persiskt ris
Foto: Ulrika Ekblom
zeina profilbild ny
zeina profilbild ny

Zeinas persiska ris med tadig

11 ingredienser

1,5 h + 4 h blötläggning

Fluffigt ris med en gyllene och krispig tadigbotten är en persisk specialitet som gärna dukas fram till en god gryta. Riset kan tillagas på olika sätt, men tålamod behövs alltid, för här går det åt tid till blötläggning och långsam tillagning. Använd ett basmatiris av god kvalitet som tål att blötläggas utan att det blir grötigt. /Zeina

Receptet är från boken Zeinas Kitchen - Mat från Mellanöstern, Bonnier Fakta.

Ingredienser

portioner6 - 8
  • 10 dl basmatiris
  • 1,3 l vatten, ljummet till blötläggning
  • 2,5 msk salt
  • 0,5 tsk saffran [ca 1 g]
  • 0,5 dl matyoghurt (10%)
  • 0,8 dl rapsolja
  • 10 g smör, smält
  • 2,5 dl vatten, hett
  • pistagenötter
  • zereshk (berberibär)
  • 1 tsk strösocker

Gör så här

  1. Skölj riset noga tills vattnet börjar klarna. Blötlägg sedan riset i ljummet vatten och 2 matskedar salt och låt stå i rumstemperatur i minst 4 timmar, gärna över natten.
  2. Blanda saffran och 2 msk hett vatten. Låt stå övertäckt i minst 1 timme. Sila av riset och skölj det försiktigt. Häll rejält med vatten i en stor gryta och tillsätt 1⁄2 matsked salt. Koka upp, rör ner riset och låt koka i 3–5 minuter. Riskornen ska vara mjuka, men ha en hård kärna. Sila av riset och skölj det snabbt i ljummet vatten. Låt rinna av väl.
  3. Blanda yoghurt, 1⁄2 deciliter olja, smält smör och saffransvattnet i en bunke. Blanda ner 3 deciliter ris. Smörj bottnen på en stor kastrull med 2 matskedar olja. Fördela det gula riset jämnt över bottnen och pressa försiktigt på det med baksidan av en matsked. Lägg i resten av riset, forma det till ett liten »kulle« och gör fyra hål i den.
  4. Klä kastrullocket med en ren kökshandduk och lägg på det. Koka riset på relativt hög värme i cirka 10 minuter.
  5. Ringla 1 1⁄2 deciliter hett vatten över riset. Lägg på locket igen, sänk till medelvärme och ånga riset i 45–60 minuter. Ta av från plattan och låt stå i 10 minuter.
  6. Lägg ett fat över grytan och vänd försiktigt ut innehållet på fatet. Eller lägg över det vita riset på ett fat med hjälp av en slev, och lossa sedan försiktigt tadigen med en stekspade.
  7. Stek pistaschnötter och zereshk i smör i en stekpanna och strö över sockret. Fördela blandningen över riset och servera direkt.