Persisk lammtagine

POPULÄRT
Persisk lammtagine
Foto: Tv4
Kockarnas kamp 2017 Erik Videgård
Kockarnas kamp 2017 Erik Videgård

Persisk lammtagine

17 ingredienser

1 h + tid i kyl

Smakrik gryta med lamm, citron och torkad frukt garnerat med pistaschnötter och granatäpple.

Ingredienser

portioner4 - 6
  • 1 kg grytbitar av lamm, gärna med ben
  • 100 g rapsolja
  • 50 g gul ras (el hanout)
  • 16 g salt
  • 30 g harissa
  • 1 rödlök
  • 3 klyftor vitlök
  • 300 g kycklingfond (eller lammfond)
  • 0,5 g saffran [1 förp]
  • 2 inlagd citron, i tunna skivor
  • 5 cm kanelstång
  • 150 g torkade aprikoser
  • 125 g torkade kärnfria dadlar
  • 25 g pistagenötter, skalade

Garnering

  • 1 förp koriander
  • 1 granatäpple
  • 25 g pistagenötter, skalade och hackade

Gör så här

  1. Blanda rapsolja, ras el hanout, salt och harissa.
  2. Lägg grytbitarna och kryddblandningen i en påse och blanda väl.
  3. Låt vila i kyl 5 timmar eller över natten.
  4. Bryn lammet i omgångar i Tagine-grytan, lyft ur lammet och fräs rödlök och vitlök på medelvärme, skrapa i botten av grytan så alla godbitar lossnar.
  5. Lägg tillbaka lammet tillsammans med fonden, saffran, citroner och kanelstången. Vänd runt.
  6. Sätt på locket och låt sjuda i en timme, kontrollera vätskan då och då, fyll ev. på mer.
  7. Tillsätt aprikoser, dadlar och 25 g pistagenötter, sätt på locket och låt sjuda ytterligare 30 minuter eller till dess lammet är mört.
  8. Garnera med koriander, granatäpple och pistagenötter. Servera.