Hjorttournedos med murklor i rödvin

Hjorttournedos med murklor i rödvin
Foto: Martin Löf
Per Morberg 2018
Per Morberg 2018

Hjorttournedos med murklor i rödvin

15 ingredienser

Allting inom konsten är redan gjort, sägs det. Men jag kände mig ganska nöjd när jag kombinerade schalottenlöksfrästa toppmurklor med rödvinssmör. Som gjort för hjort. /Per Receptet är hämtat ur kokboken Morberg jagar och lagar

Ingredienser

portioner

Hjort

  • 700 g hjortryggfilé
  • 1 dl toppmurklor, torkade
  • 2 schalottenlökar
  • smör, till stekning
  • 0,5 dl rött vin
  • 1 dl viltfond (helst hemkokt)
  • salt (efter smak)
  • peppar (efter smak)

Rödvinssmör

  • 2 rödlökar
  • 150 g smör, rumstempererat
  • 2,5 dl rött vin
  • salt (efter smak)
  • vitpeppar, nymalen, efter smak

Baconlindade haricots verts

  • 200 g haricots verts
  • 4 skivor bacon (eller rökt sidfläsk)

Gör så här

Murklor

  1. Låt toppmurklorna ligga i blöt i 2 timmar.
  2. Häll av blötläggningsvattnet.
  3. Finhacka schalottenlöken och fräs den tillsammans med murklorna i smör i en kastrull tills all vätska har kokat in.
  4. Rör ner rödvin och fond och låt koka upp.
  5. Smaka av med salt och peppar.

Hjort

  1. Putsa filén från eventuella hinnor och skär den i cirka 5 cm tjocka skivor.
  2. Jämna till skivorna lite lätt, men se till att de har höjden kvar.
  3. Hetta upp en stekpanna och lägg i smör.
  4. Salta och peppra bitarna och bryn dem hastigt på bägge sidor.
  5. Sänk värmen och stek tills köttsaften precis börjar sippra ut, 3–4 minuter på bägge sidor.

Vid servering

  1. Toppa köttet med rödvinssmör och servera med murklorna och baconlindade haricots verts.

Rödvinssmör

  1. Skala och finhacka löken.
  2. Fräs hacket i lite av smöret tills det börjar bli mjukt.
  3. Häll i vinet och koka ner till en marmeladliknande konsistens.
  4. Låt svalna.
  5. Rör ner resten av smöret.
  6. Smaka av med salt och peppar.
  7. Forma smöret till en rulle i plastfolie och ställ kallt tills det ska serveras.

Haricots verts

  1. Värm ugnen till 225 grader (övervärme).
  2. Koka upp vatten i en kastrull, salta och lägg i haricots vertsen.
  3. Låt dem koka i 2 minuter och skölj dem sedan i kallt vatten.
  4. Fördela bönorna i knippen, slå en skiva bacon runt och lägg dem i en ugnsform.
  5. Låt stå i övre delen av ugnen tills baconet har fått färg och är knaprigt, cirka 5 minuter.