Lammstek med potatisgratäng

Lammstek med potatisgratäng
Foto: TV4
Per Morberg 2018
Per Morberg 2018

Lammstek med potatisgratäng

23 ingredienser

ca 2 h

Per Morbergs rosmarindoftande lammstek med en härligt krämig potatisgratäng.

Ingredienser

portioner
  • 1 lammstek med ben [ca 2,5 kg]
  • 1 morot
  • 1 bit rotselleri
  • 2 palsternackor
  • 4 msk tomatpuré
  • 2 gula lökar
  • salt (efter smak)
  • 1 vitlök
  • 1 kvist rosmarin
  • smör, till stekning
  • 1 kvist timjan
  • 4 lagerblad
  • pepparkorn
  • 3 msk rött vin

Potatisgratäng

  • 1 kg potatis
  • 2-3 klyftor vitlök, hackade
  • 2 gula lökar
  • 3 dl vispgrädde
  • 3 dl mjölk
  • salt (efter smak)
  • vitpeppar (efter smak)
  • svartpeppar (efter smak)
  • 3 dl riven ost (gärna lagrad)

Gör så här

  1. Bena ut steken och lägg den åt sidan.
  2. Lägg skrovdelarna i en långpanna tillsammans med rotfrukterna, tomatpurén och lökarna.
  3. Rosta i ugn på ca 200 grader.

Stek

  1. Gnid in steken med salt och lägg i vitlöksklyftor och rosmarin. Bind ihop steken.
  2. Bryn den lätt i smör i en stekpanna.
  3. Lägg över steken på rotfrukterna och benen.
  4. Sänk till 175 grader och stek i 40-50 minuter eller tills steken uppnår ca 65 grader inuti.
  5. Lägg steken i folie. Blanka sidan på foliet inåt!
  6. Vila!

Skysås

  1. Häll på en skvätt rödvin i långpannan och koka ihop.
  2. Sila fonden i en kastrull och smaka av med salt och peppar. Vid behov kan skyn redas av något.

Potatisgratäng

  1. Skala potatisen.
  2. Skala och hacka vitlöken.
  3. Skiva potatisen och den gula löken tunt, ca 3 mm. Antingen med mandolin eller för hand.
  4. Lägg potatis, lök och vitlök i en kastrull med vispgrädden och mjölken.
  5. Låt koka sakta tills potatisen nästan är mjuk.
  6. Smaka av med salt och peppar.
  7. Häll upp i en ugnsfast form.
  8. Strö på osten och gratinera med bara övervärme i ugnen tills den börjar bli lätt gyllenbrun ovanpå.

Servering

  1. Servera lammet med rotfrukterna, skyn och potatisgratängen.