
Gratinerad kronärtskocka med skinka

Foto: Fredrik Sandin Carlson
Du behöver
- 8 kronärtskockor
- 100 g rimmat fläsk i bit
- 100 g riven ost, stark
- 1 dl purjolök, finhackad
- olivolja
- salt
- peppar från kvarn
- 1 vitlöksklyfta
Gör så här
- Koka upp en kastrull med lättsaltat vatten. Ta av stjälkarna från skockorna och låt dem koka 30-40 minuter (tills bladen släpper). Skala sedan av bladen och ta fram botten.
- Sätt ugnen på stark övervärme. Smörj en ugnsfast form med olivolja. Dela upp kronärtskockorna i grova bitar och lägg i formen.
- Bryn fläsket knaprigt och lägg ner purjon i slutet utan att den tar färg. Lägg i skinkan och purjon i formen och pressa över vitlöken. Strö över ost.
- Gratinera i ugnen tills osten smält. Avsluta med några varv peppar från kvarn.
14 januari 2008
Laddar fler recept...